Пореден абсурд. Часове наред близките на пациент не могат да открият в коя столична болница е настанен, а когато най-накрая разбират, се оказва, че той вече е починал.

"Дни наред, понякога седмица, близки на хора, които са настанени в болници в София не знаят къде са те", коментира пред БНТ дъщеря му Ива Стойкова.

В нощта на 12-ти срещу 13-ти ноември 69-годишният Стефчо Стойков не се чувства добре - има проблеми с дишането и сърцето. В 3:30 ч семейството позвънило на 112, линейка обаче не дошла.

"За съжаление се бави твърде много. В 6:30 ч на същата сутрин ние се чухме с него за последен път в този живот, баща ми каза, че той разчита и вярва на линейката, на спешните медици и ще си изчака", каза още Стойкова. 

Линейка идва в ранния следобед на следващия ден - близо 12 часа след първоначалното повикване.

"Вземат го и не могат да кажат къде ще бъде настанен", добави тя.

Къде е баща ми, започва да пита Ива и се оказва, че няма кой да отговори.

"При позвъняване на 112 те отказват да дадат такава информация. Отидохме в Спешна помощ, за да изискаме оттам някаква следа къде е баща ми.

Те казаха, че за да получим такава информация трябва да подадем писмена молба, това се случва в късния следобед в петък. Предстоят събота и неделя, вероятно такава информация можехме да получим едва следващата седмица", разказа още тя. 

Чрез познати, след часове, семейството разбира в коя болница е настанен. Минути след това става ясно, че Стефчо Стойков е починал.

"Не можем да разчитаме на личните си връзки, контакти, приятели или просто познати на познати. Това, което ми казаха в частен разговор в болницата, че много хора дни наред вероятно по същата причина не могат да открият къде са близките им", казва още Ива Стойкова. 

От Окръжна болница отказаха коментар пред камера, но обясниха, че са направили всичко по силите си да спасят Стойков. Потърсили са семейството, когато мъжът е починал.

От пресцентъра на телефон 112 заявиха, че те само подават сигнала към Спешна помощ и нямат задължение да уведомяват близките къде е настанен пациентът.

Спешна помощ и здравното министерство не отговориха на въпросите ни. Назначена е проверка, която да установи защо линейката е закъсняла и защо близките разбират в коя болница е Стойков едва след смъртта му.

"Това за мен е усещането за хаос. За липса на подреденост. при положение, че има всякакви начини това да бъде организирано", каза в заключение тя.