"Златни" череши заливат пазара в началото на сезона. Не си мислете, че черешите са позлатени - наричаме ги "златни", тъй като се продават на космическа цена. На фона на поскъпването на почти всички потребителски стоки, значително увеличение има и в цената на черешите. 

За по 75 лева за килограм се продават първите череши на пазара в Пловдив, пише GlasNews.bg. Почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са внос. Въпросните череши, чиято космическа цена шашна пловдивчани, са произведени в Испания. Известно е, че Полша, Италия и Франция са първенци в ЕС по производство на плодове.

За първите нетърпеливи да опитат 100 грама, трябва да броят 7,50 лв.

Производителите и експертите очакваха поскъпването на плодовете, а причината е скъпото напояване и лошите метеорологични условия.

Българските производители се надяват да получат малко по-добро възнаграждение за своя труд. Но експертите пък са категорични, че много малко хора ще си позволят да си закупят череши, ако цената им е космическа.

Самите търговци коментират, че няма много голям интерес, защото плодът е все още скъп. А тези, които купуват, взимат по малко - колкото да ги опитат.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук