Коледа идва и един от най-важните въпроси пред всички в момента е: Как да празнуваме, без да се изложим на опасност от заразяване с COVID-19? 

Уютните стаи, пълни с хора, разговори, смях, пеене и споделяне на храна и напитки в продължение на часове са нещо обичайно в празничните дни. За съжаление обаче, всички тези удоволствия са и идеалният катализатор за пандемията, пишат BBC, цитрана от Нова тв. Според експертите броят на инфектираните може лесно да се удвои през този период.

Ключовите неща, за които трябва да следите по време на празненствата

Колко души са поканени?

Колкото по-голяма е компанията, в която сме, толкова по-голям е рискът. Ако беше лято и можехме да се срещнем навън, това би било по-малък проблем. Но е зима, така че всички се събират на закрито. В същото време възможно е някой да е заразен, без дори да подозира за това.

Проучване на Sage, правителственият научен консултативен панел, заключава, че ако удвоите броя на хората, които се събират на едно място, шансовете за инфекция се увеличават четири пъти. Също така има значение колко различни домакинства се срещат.

Споделяте ли храна и напитки?

Размяната на бутилки с алкохол и чинии с вкусни ястия е едно от най-естествените неща по Коледа. Но коронавирусът може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, така че чиниите и приборите за хранене също могат да бъдат опасни.

Същото се отнася и за настолните игри, където всички докосват заровете и картите, така че Sage препоръчва вместо това да играете игри в стил викторина. Предлага още да държите дезинфектант за ръце до входната врата и да призовавате всички пристигащи да го използват.
 


Ако нощувате при приятели или роднини, децата трябва да споделят стаи с родителите си, за да се минимизират контактите между домакинствата. Преди всичко: не прегръщайте баба! Поздравите с лакът и въздушните целувки са по-безопасната алтернатива на ласките.

Намалете шума

Вълнението от събиранията често ни кара да говорим на по-висок тон. Ако в същото време слушаме музика или гледаме телевизия, компанията става още по-шумна. Но ако някой е заразен, колкото по-силно говори, толкова по-голямо количество от вируса освобождава. Затова експертите съветват да не викаме, пеем или танцуваме и да помислим дори за носенето на маски дори в по-тесен кръг.

За колко време сте заедно?

Бързото посещение е по-безопасно, отколкото продължаващата с часове вечеря, например. Проф. Кат Ноукс, един от авторите на изследването, казва, че проблемът е, че малки частици с коронавируса, известни като аерозоли, могат да се натрупват във въздуха.

"Има все повече доказателства, че ако сте в недобре проветрено помещение за дълъг период от време с хора, които са заразени, може да вдишате тези аерозоли и да разболеете", пояснява специалистът.

Отворени ли са прозорците?

Очевидният отговор е: "Разбира се, че не, навън е твърде студено". Но чистият въздух разрежда всеки вирус, който може да се задържи в претъпкана стая. 

Проучването показва, че рискът от инфекция може да бъде четири пъти по-голям без подходяща вентилация. И в този контекст „вентилация“ не означава поставянето на вентилатори, а пропускане на свеж въздух отвън. Отваряйте прозорците за 10-20 минути на всеки час, съветват експертите.

Има ли безопасен начин за празнуване?

Според проф. Ноукс хората трябва да помислят за нови опции за празнуване на Коледа. Те може да варират от виртуална среща до разходка сред природата.

Ако се събирате на закрито, опитайте се да сведете до минимум контактите с другите за 7-14 дни преди това. Опитайте се също така да избягвате хора от различни домакинства да седят един срещу друг, защото говоренето лице в лице е друг възможен начин за предаване на коронавируса.