Нашумелият у нас преди години хърватски наемен убиец Роберт Матанич буквално се върна от оня свят преди година, след като прекара повече от 48 месеца в кома, пише "Телеграф".

Това се случи, след като бе жестоко пребит през 2015 година в хърватския затвор Лепоглава, където излежава 35-годишна присъда за организиране на убийството на разследващия журналист Иво Пуканич.

Страховитият бандит бе обвинен за една от най големите мокри поръчки у нас през 2004 г., станала известна като попското убийство.

Матанич бе сочен за водач на т.нар. хърватска фабрика за мокри поръчки, подозира на за едни от най-знаковите убийства на прехода, сред които на Милчо Бонев-Бай Миле, Евгени Стефанов-Женята, бизнесмена Николай Тодоров на Околовръстното шосе, Димитър Малчев-Митко Малкия и Асен Петров-Шаки в Княжево.


Роберт Матанич - "чистачът" на българската мафия

Затвор

Вината му обаче така и не бе доказана у нас. Вероятно и истината за този случай ще си отиде с него. Матанич не може да говори, трудноподвижен е и почти не е с акъла си след изпадането в кома.

Подозираше се и все още се подозира, че Матанич е нападнат от съкилийника си Дарио Шишакович, защото клиентите му са целели да замълчи завинаги, за да не ги разкрие.

Адвокатът му заведе дело за обезщетение от 1 млн. куни от държавата, защо то затворническите надзиратели не са предотвратили атаката навреме и по този начин са довели до тежки последици за здравето.

Шишакович все още е подсъдим по обвинение в опит за убийството на Матанич, а свидетелите са тройният убиец Сърджан Младжан и Игор Матанович, който излежава присъда в затвора в Лепоглава за убийството на баща си и мащехата си.

Paco

Името на Матанич става публично известно у нас след 4 юни 2004 г., когато е извършено поредното поръчково убийство в онези времена, но по много нетрадиционен начин. Убийците са преоблечени като православни свещеници.

През септември 2007 г. българската прокуратура официално повдигна обвинение и по ска екстрадирането на хърватина заради тройния разстрел в софийското заведение „Арт Декор“, станало известно като попското убийство.

Според обвинителния акт на 4 юни 2004 г. Роберт Матаншч, сочен от МВР за член на хърватската фабрика за убийства", и още един неустановен по делото човек, преоблечени като свещеници, влизат в заведението „Арт Декор“ на бул. „Симеоновско шосе" откриват огън срещу Димитър Малчев-Митко Малкия и гардовете му. Според разследващите, неустановеният партньор на Матанич е безследно изчезналият негов сънародник Иван Може.

Екшън

Убийството на бившия член на ВИС и гардовете е като по сценарий от холивудски екшън. Хасковският крими герой Митко Малкия влиза в заведението, придружен от четиримата си гардове Живко Митев, Калоян Савов Владимир Каманов и Стефан Железанов. Групата се качва във ВИП салона на втория етаж, предназначен за мутри. Петимата се разполагат удобно и си поръчват алкохол и кафе.

Около 13 ч. пред „Арт Декор" спира старичко „Ауди 80". От него слизат Двама православни свещеници, облечени в раса и с дълги бради. С наведени към земята смирени погледи поповете влизат в заведението и се качват директно на втория етаж.

След което вадят изпод расата си пистолети и откриват огън по насядали те там петима души. Изненадата за мутрите е огромна, само един от охранителите успява да извади пищова си, но след секунди пада мъртъв. Поповете стрелят с пистолети „Глок" и „Смит енд Уесън". При огледа по-късно са откри ти над 30 гилзи.

Куршуми

В главата на основната мишена Митко Малкия са попаднали четири куршума. Живко Митев също е уцелен смъртоносно в главата, а Калоян Савов - в сърцето и гърдите. Други те двама гардове Владимир Каманов и Стефан Железанов са тежко ранени, но са спасени в „Пирогов". Поповете буквално изхвърчат от заведението и изчезват с мръсна газ по бул. „Симеоновско шосе" с аудито си.

След това следите им се губят. Обвинителният акт по това дело бе внесен в съда малко повече от година след разстрела - на 13 септември 2005 г. По това време Матанич излежава присъда в сръбски затвор в Сремска Митровица, къде то е вкаран за контрабанда на оръжие. Арестуван е на влизане от България край граничния град Неготин, където също прави небивал екшън.

Той се разиграва на 28 февруари 2005 г. в хотел „Инекс" града. Матанич се барикадира в хотелската си стая въоръжен с два пистолета, автомат М-16 и ръчна граната. Заедно с него е сънародникът му Томислав Маринович, който също по оперативни данни на MBР е част от хърватската фабрика. След обсада на хотела, в крайна сметка два мата се предават на сръбската полиция.

Признание

От затвора в Сремска Митровица Матанич пише отворено писмо, в което прави признание за контрабандата на оръжие, но отрича да е замесен в криминални дела в България. В писмото хърватинът призовава сръбските власти да не допуснат той да бъде предаден на България, защото тук щяло да бъде убит.

В необичайното откровение той казва: Моят приятел Иван Може, който беше арестуван е България и беше обвинен за убийство, по-късно беше оправдан, защото стана ясно, че доказателството е изфабрикувано и желанието е на хърватите да се припишат редица убийства в България. Иван Може беше арестуван през 2004 г. на българо-сръбската граница, след което полицията обяви за издирване 12 души от хърватската банда.

Хърватинът бе съден и оправдан у нас по обвинението за убийство то на Асен Петров-Шаки и Кирил Живков-Полицая. В нощта на 24 февруари 2007 г. на път за Калотина Може по неясни причини се отбива в Сливница, където посещава дискотека. От там е отвлечен и с води безследно изчезнал.

Поръчка

За отвличаното на Може се води дело, по което обвиняеми са Йоско Йосифов-Йоско Костинбродския, Марян Атанасов-Сърбина и Пламен Стоименов-Богьовеца. В края на 2009 г. Йоско и бандата му бяха окончателно оправдани за отвличането на хърватина.

Междувременно Матанич бе освободен от сръбския зандан и се върна в Хърватия, където бе уличен за убийството на разследващия журналист Иво Пуканич. Според сръбските и хърватските медии Роберт, брат му Лука Матанич, Амир Мафалани и Томислав Марянович са част от банда за мокри поръчки, извършвани в Хърватия, Сърбия и България под контрола на сръбския мафиот Сретан Йосич- Йоца Амстердама.

Иосич бе заловен София през 2002 г. и беше екстрадиран в Нидерландия, а след това в Сърбия, където бе осъден на 13,5 години затвор. Според сръбските медии мафиотът ще бъде освободен през октомври тази година.

Името на Матанич се свързва с Йосич покрай версията, че заедно с Иван Може и други хървати са били наети да ликвидират сикаджийския бос Милчо Бонов-Бай Миле. Причината била, че Бай Миле не успял да спаси Йосич от екстрадиране, а взел три милиона долара.