Един човек от област Бургас е починал от туберкулоза,  сочи справка в  Регионалната здравна инспекция в Бургас. Случаят е регистриран между 27-ми август и 2-ри септември. В този период най-много регистрирани случаи на заразни заболявания са на заболели от варицела – четирима души. Със скарлатина е диагностициран един човек. Случаите на заболели  от вирусен хепатит са два, а от Сифилис – един, съобщава Бургасинфо.
 
 Въпреки че е краят на сезона, кърлежите все още са потенциална опасност - един човек е диагностициран с Марсилска треска, а още един с рядката Ку треска. Причинител на Ку треската  е бактерията Coxiella burneti. Резервоар на коксиелата в природата са над 60 вида топлокръвни животни и много видове кърлежи, обясниха специалисти от медицинска лаборатория „ЛИНА”. Основен резервоар на причинителя на Ку-треската са селскостопанските животни - главно крави, кози, овце.  Заразяването на домашните животни става от естествено инфектираните кърлежи в природните огнища.

И това е интересно: Слабият имунитет и стресът докарват туберкулоза - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

Болните животни отделят заразата чрез секретите и млякото си, през родовите пътища при аборти и раждания. При тях инфекцията обикновено протича без клинична проява по време на размножителния период на животните. Чрез родилните ципи и околоплодните води се отделят голям брой от причинителите на болестта. Човек се заразява при вдишване на пръски или прах, съдържащи причинителя или при консумиране на заразени продукти.

Марсилската треска е другото най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Характерно за нея е, че тя е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. Естествен резервоар и преносител на заразата е кучешкият кърлеж Rhipicephalus sanguineus и R. sinus и др. Rhipicephalus sanguineus паразитира по кучета, но в отсъствието им напада котки, дребни животни и хора.  Затова бъдете внимателни  и след разходки в природата винаги проверявайте за наличие на кърлежи.
 
 За последната седмица най-голям е броят на чревните заболявания. С ентероколит за били приети 21 души, а с ротавирусен гастроентерит-9.