Гергана Николова, личен лекар и член на БЛС коментира в ефира на Нова тв защо личните лекари още не могат да ни пращат на ПСР-тест. 

"Няма изработено електронно направление от програмистите. Такъв продукт не може да се използва на този етап и не може да осъществим така желаната от нас дейност. Чакаме да се създаде такова нещо в 21 век - говорим за напредък, интернет и т.н", каза тя.

Запитана как болните да имат по-лесен достъп до изследване, което се оказва "входен билет" за болница, д-р Николова отвърна: "За всяка диагноза се изискват определени критерии за влизане в болница. Отдавна говорим за бързи антигенни тестове, които колегите да могат да направят в дома на пациента или ние да назначим дистанционно".

"Вчера загубихме наш уважаван колега от Плевен. Работим с неимоверни усилия. Искаме да сме съоръжени някак с възмжности за бърза, ранна и качествена диагностика, за да спестим ресурс и усилия", добави медикът. 

"При нас има непрекъснати телефонни консултации. Виждате, че за няколко минути получавам над 10 повиквания", каза д-р Николова. 

По думите й у нас все още няма бързи пунктове, а в много други държави вече са се изградили такива.