Всеки план работи, въпросът е добър ли е. Тук планът е доста влошен. Това заяви бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев за NOVA.

"Основният проблем е, че като основен критерий те определят броя на интензивните легла и твърдят, че те трябва да са водещ фактор. Всъщност това е последният и най-тежък фактор, по който трябва да оценяваме пандемията. Той е
свързан със смъртните случаи, защото тя при интензивните легла е между 60 и 90%", каза той.

"Пропускаме основата - първичната здравна и медицинска помощ. Вторият етаж на медицинската пирамида е специализираната извънболнична помощ. Третият етаж е болничната помощ. Отиваме по-нататък в т.нар. карили. Пропускаме и тях и отиваме в интензивните легла", добави експертът.

"Ако това е основният критерий, няма да се вземат мерки. Вместо да се опитваме да запазим здравите, ние казваме - ще вземаме мерки чак като видим, че интензивните легла са пълни", уточни той.

"У нас се направи лош избор, всички болници бяха превърнати в инфекциозни болници. Това доведе до пагубни резултати и превърнахме болниците в дистрибутор на заразата. Много е важно всички, които боледуват, но не са болни от К-19, да продължат лечението си. Трябва да продължи нормалното лечение на болните", добави д-р Семерджиев.