Не е вярно, че мониторинговият доклад на ЕК остава - за пореден път опровергаваме фалшиви новини от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и с над 100-годишна история.


Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

"Тук съм за кратко изявление по повод днешната декларация на колегите от БСП. За съжаление за пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, които в случая се разпространяват от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история.

БСП твърди, че правосъдният министър трябва да подаде оставка, защото мониторинговият доклад на ЕК не е отпаднал.

Истината е, че в края на миналата година ЕК прие последния си доклад за стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Констатациите в 180-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички изисквания на ЕК и затова тя препоръчва това да е последния доклад. Това бе потвърдено и от доскорошния председател на ЕК Жан Клод -Юнкер", припомни Дариткова.

Според нея е невярна интерпретацията, че мониторинговият доклад на ЕК остава.

"Механизмът за върховенство на закона и механизмът за сътрудничество и оценка са две различни неща. Механизмът за върховенство на закона все още не е създаден. Той ще следи борбата с корупцията, свободата на медиите и съдебните системи във всички държави-членк", каза д-р Дариткова.

"Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Имаме и признание за изпълнението на всички препоръки. Няма промяна в позицията на ЕК относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло", завърши председателят на ПГ на ГЕРБ.