Знаете ли вица за заека, който бил виновен независимо дали е с шапка или без шапка? Това е и принципът, на който действа и империята за манипулации на енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев. Презумпцията – и неговата, и на пионките му в политиката, медиите и НПО сектора, е, че всеки, който му е враг, е виновен. Независимо дали фактите показват това или не. Или, за да сме по-прецизни – въпреки че фактите показват точно обратното. Машината за клевети и лъжи на каолиновия бос му е намерила цаката – подменя фактите с манипулации и кара на принципа на внушенията, преповтаряни поне по 100 пъти по постулата на Гьобелс.

Най-пресният показателен пример за това за пореден път е с човека, превърнал се в основен враг на баш олигарха на държавата Иво Прокопиев, тъй като в продължение на години вади наяве далаверите му – Делян Пеевски. Депутатът от опозиционната ДПС се оказа виновен… и за рождения си ден. Причината е, че в сряда, 27 юли, когато Пеевски беше рожденик (както впрочем и мнозина други в тази държава, но те не представляват „оперативно интересни лица“ за Прокопиев и медиите му), ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова направи отчет на свършеното от институцията в интервю за БНР. Поводът за интервюто бе, че въпросната сряда бе и последният ден от съществуването на спецправосъдието у нас, което бе закрито именно под давлението на Прокопиев и с гласовете на прокситата му в политиката в лицето на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. А в самото интервю, в рамките на близо половин час, Маджарова разказа не само за свършеното от сцепрокуратурата, но и за проблемите с делата, водени от нея, които неминуемо ще изникнат заради закриването й. Нищо от това обаче няма да откриете в изданията, намиращи се под контрола на медийния монополист Прокопиев. Те изкараха по команда новина от половин изречение, казано от Маджарова на въпрос на водещата от БНР (също виден кадър на Прокопиевата армия от подставени лица). А именно - че спецпрокуратурата е прекратила проверката, образувана срещу Пеевски заради наложените от САЩ санкции по закона „Магнитски“ заради липса на данни за извършено престъпление. Въпросната новина бе разпространена от машината за манипулации на задкулисието с твърдението, че институцията е прекратила разследването навръх рождения ден на Пеевски. Като – видиш ли – подарък.

Първа опорката лансира „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов и видна труженичка в машината за манипулации на Прокопиев – Стояна Георгиева. А веднага след това манипулацията беше подхваната и от бившата секретарка на лидера на „Да, България“ Христо Иванов и настояща правосъдна министърка в оставка Надежда Йорданова.

Ако трябва да следваме логиката на тази поредна кампания за дезинформация, би било нормално да се запитаме дали, когато закриваше в пленарна зала спецправосъдието, „промяната“ на енергийния олигарх не избра именно 27 юли за последен ден от съществуването му именно заради рождения ден на Пеевски. Но ние не сме такива хора. За разлика от Прокопиев и пионките му.

Затова ще се придържаме към фактите. А те сочат следното – проверката на спецпрокуратурата е прекратена още миналата година. През октомври. Впрочем освен срещу него, тя – отново заради липса на доказателства за извършено престъпление, е прекратена и срещу още второ от трите лица, на които САЩ наложи санкции по закона „Магнитски“, чийто рожден ден впрочем е през февруари. Но тези факти бяха умишлено премълчани от медиите и журналистите на Прокопиев, защото не обслужват опорката, спусната им от него.

Второ – проверката е прекратена, след като Пеевски е бил проверяван за пореден път от НАП и както и при предните инспекции, и при тази не е намерено и едно доказателство за закононарушение. Същата НАП, която от година се намира под контрола на виден представител на т.нар. „промяна“, акуширана и инсталирана на кормилото на властта от енергийния олигарх. Това е ента поред проверка срещу Пеевски, направена от агенцията в рамките на въпросната година с все един и същи резултат – липса на данни за нарушения на нормативната уредба. Впрочем със същия резултат завършиха и всички останали разследвания на контролни органи в страната на имотното състояние и действията на народния представител от ДПС през годините. Те до едно показаха, че Пеевски е сред най-стриктно изпълняващите законите гражданин на държавата. Тъй като обаче това не се харесва на Прокопиев, пионките му в медиите, НПО-сектора и политиката упорито внушават, че при депутата от ДПС има нещо „гнило“, настоявайки за нови и нови проверки. Явно с надеждата, че все ще се намери някой, който ще си затвори очите пред истината и ще се съгласи да излъже, че имало закононарушение.

Трето – прекратяването на производството срещу Пеевски от страна на спецпрокуратурата всъщност за пореден път доказва, че санкциите, наложени от САЩ по закона „Магнитски“ срещу него са следствие на доносите на въпросната машина за манипулации, а не на истински факти. Така беше спукан поредният балон от лъжи, надуван от медиите на Прокопиев и политическите му проксита, като последното му издихание ще бъде в американския съд. Където депутатът от ДПС обжалва наложените му санкции. 

По същия начин вече спихнаха цяла поредица балони, надувани у нас и през океана от Прокопиевите пионки. Сред тях и делото РИКО, което бе прекратено от съда в Ню Йорк в края на януари тази година заради липса на основания.

Когато обаче не само българските правораздавателни органи, но и чуждите се произнасят категорично, че няма основания Пеевски да бъде съден, това би трябвало да е сигнална лампа за цялото ни общество. Защото вече в продължение на години депутатът е обект на очерняща кампания от десетки медии, политици и т.нар. „експерти от неправителствения спектър“, свързани с един и същи човек – олигарха Прокопиев.

 А иначе, за да се върнем на спецправосъдието – спукването на балона „Магнитски“, наистина ще покаже нагледно защо беше закрито. Но не защото е правило „подаръци“, както се опитаха да изкарат Надежда Йорданова, „Медиапул“ и останалите пионки на Прокопиев. А защото явно си е вършело работата и е гонело не по внушения и манипулации и не тези, които закононарушения не са правили, а хората, наистина източвали ресурсите и нарушавали законите на държавата ни. Т.е. не посочваните и нарочвани от олигархията хора, а самата олигархия и организирана престъпност в страната. 

Баш олигархът Прокопиев обаче не харесва това, защото на задкулисието работещи по правилата органи не му трябват. Само бухалки, които да бъдат размахвани от неговите проксита. Справка - записът от седянката на "Демократична България" от петък, ясно доказващ, че "промяната" иска да разформирова и преструктурира наново КПКОНПИ, за да го превърне в бухалка в своите ръце, а оттам - и в ръцете на менторите си.