Криминалният контингент все повече се пренасочва към каналджийството като доходоносен тип дейност с по-ниски наказания. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на изслушване пред вътрешната комисия в парламента.

Той изтъкна, че тактиките на каналджиите за превоз с луксозни коли се променят постоянно - превозват се малки групи хора, които се качват на 30 км от границата като каналджиите масово не се подчиняват на полицията да спрат и се движат с висока скорост, съобщава БНТ. 

"МВР се опитва да противодейства адекватно, но нямам коли, които да се движат с 240 км", заяви вътрешният министър.

Според него до гонките на полицията с мигранти се стигало по изключение.

Демерджиев напомни, че около 5% от разследванията за трафик на мигранти завършват с ефективна присъда, а половината от досъдебните производства приключват с глоби. Той призова депутатите да разгледан внесените от законопроекти, предвиждащи по сурови наказания за трафика на хора. По казуса има два проекта - на МВР и на "БСП за България.

"Парите, които се печелят от този вид дейност, правят глобата неефективна. Правоохранителните органи третират тази дейност като такава с по-малка обществена опасност, но това не е така. Единственият начин е да приравним наказанията с тези в другите държави, за да няма поток от чужденци, които да идват у нас, за да се занимават с тази дейност", заяви Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи отчете, че откакто е на власт, служба "Вътрешна сигурност" експлоатира 28 броя специални-разузнавателни средства при едва 8 за миналата година. Това, според Демерджиев, е дало резултат – има отстранени или преместени служители на МВР и най-вече "Гранична полиция".

Бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Христо Терзийски призова Демерджиев да направи справка дали заместник-директор в Главна дирекция на МВР съдейства на трафика на мигранти. Демерджиев обеща да провери всички заместник-директори на главни дирекции в МВР.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук