Демографска криза има в цяла Европа, но в България тя вече е много силно изразена и се превръща в катастрофа. Това каза Георги Гьоков, депутат от ПГ на „БСП за България”.

Според него картината ще се подобри, когато се стабилизира икономическото състояние на страната.

„Демографията няма да се оправи само с говорене. Предложението, което няколко пъти направихме включва мерки, които няма да решат демографския проблем изведнъж, но ще дадат възможност на младите хора да планират в по-ранна възраст и по-спокойно раждането на първото си дете.

Не отричаме, че изходът от демографската криза е в добрата социална и икономическа среда. Ако поправим икономиката и икономическата среда, бавно ще започне да се подобрява и демографската картина.

Но значи ли това, че трябва да стоим и да чакаме невиждани ръстове в икономиката, защото въпреки хвалбите на премиера Бойко Борисов за такива, за десетте години, приз които ГЕРБ управлява, няма по-висок ръст от 3%”, попита Гьоков.

Той каза още, че не може бюджетът на държавата да се прекроява за закупването на изтребителите F-16, докато съществуват демографски, социални и битови проблеми. Друго сериозно предизвикателство, на което трябва да бъде обърнато внимание, е размерът на пенсиите, добави депутатът от ПГ на „БСП за България”.

По думите му пенсиите са неадекватно ниски, а левицата предлага решение и на този проблем.