Много хора изготвиха проекта. Част от Министерския съвет е участвал, вицепремиерът Захариева също. Това каза в ефира на Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев относно проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ.

"Странно би било правосъден министър да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Той не е имал ангажимент да качва част от текстовете във фейсбук", заяви той.

Борисов обяви ново важно решение, още днес... ВИДЕО

"Всякакви мнения има, включително и противоположни. В крайна сметка Великото народно събрание ще се произнесе как ще изглеждат промените. Доколото не съм юрист, съм запознат в детайли с проекта. Участвал съм в разговори, дори спорове", каза още Дончев.  

"Всички чакат с нетърпение какъв текст ще се появи и всички, които са на позиция, различна от нашата, търсят дефект или кусури. Това е нормално. Това е демокрация", уточни той.

По думи на вицепремиера няма как да стане само с персонални промени, а с по-мащабни: Доколко ни е справедлива съдебната система; Обект на какъв контрол е прокуратурата. "Те не са направени да се потуши напрежението. Те са отговор на всички искания, които чуваме не само през последните няколко месеца, но са били и на плакати на протести преди 7-10 г", каза той.

Проектът на ГЕРБ за нова Конституция - без Велико народно събрание

Запитан ще удовлетворят ли исканията на протестиращите, Дончев отвърна: "С тези промени и с готовността на премиера да подаде оставка тогава, когато има решение за свикване на Велико народно събрание, правим точно това".

"Ние продължаваме реформата. Тя няма как да се завърши", каза още той.

Вицепремиерът бе категоричен, че Румен Радев "за жалост се държи като партиен лидер".

"Има разделение в обществото и разнопосочни искания. Само дълбока промяна може да намери нови модел, където хората да живеят заедно", каза още Дончев.