Над половин милион пенсионери у нас ще получат по 100 лева великденска добавка. Единственото условие е да взимат до 526 лева. 

Диетологът проф. Донка Байкова коментира от Женския пазар в София предложенията за великденската трапеза. 

Зеленчуците за салата излизат 9.70 лв.

„Зелената салата на пръв поглед е най-здравословната част от менюто за Великден. Преди консумация, ако предпочитаме да бъдат в сурово състояние, да ги накиснем във вода. Половин час в хладка вода с една чаена лъжичка сода бикарбонат или оцетна киселина. Половин час е достатъчно да извлечем пестицидите”, каза проф. Байкова пред Нова телевизия.

Тя препоръчва да обелваме зеленчуците. „Ще загубим 5-10% витамини, но ще си спестим възпаление на лигавицата. И понеже в този период храносмилането ни е потърпевшо, по-добре да не рискуваме”, подчерта диетоложката.

Следващият продукт е агнешка плешка. За килограм - 22.50 лв.

„Агнешкото не се яде топло. Яде се студено, защото овчата лой бързо кристализира на стайна температура и можем да я махнем с ножа и да режем месото на жулиени. Един път за нас българите е доста скъпо по отношение на семейните ни бюджети, и на второ място е богато на холестерол”, подчерта проф. Байкова.

Най-евтините козунаци на пазара струват 5-6 лева. На етикетите обаче има Е-та. „Моят съвет е хората да купуват малки количества козунак, но с добро качество”, препоръчва диетологът.

За Великден яйцата струват около 50-60 стотинки едното. Ако купим 20, защото винаги има по 2-3 спукани, сметката показва около 12 лева. „Не е препоръчително да ядем повече от 5-6, защото белтъкът на яйцето е алерген”, препоръча Байкова.

Финално великденският пазар струва около 55 лв. Изяде ли инфлацията здравословното хранене? „Не бих казала. Аз мисля, че през последните години българите са достатъчно информирани за тяхното здравословно хранене и предпочитат качествени храни, а не големи количества”, споделя диетологът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук