Президентът на САЩ Доналд Тръмп сложи маска по време на посещение във военна болница, предадоха световните агенции.

Доналд Тръмп маска

Тръмп пристигна с хеликоптер в националната военна болница "Уолтър Рийд", за да се срещне с ранени военнослужещи и медици, грижещи се за пациенти с Ковид-19.

На излизане от Белия дом той заяви пред медиите, че "особено когато сте в болница, мисля, че се очаква да носите маска".

Доналд Тръмп маска

Президентът на САЩ носеше маска по време на посещението си. 

Над 3,2 милиона американци се заразиха с коронавируса, довел до най-малко 134 000 смъртни случая.

На свой ред по време на протестите от четвъртък и петък, въпреки многократните предупреждения на Щаба за борба с коронавируса колко важни са трите "Д" - дисциплина, дистанция, дезинфекция, и призивите да не се събират голям брой хора на едно място, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха пред сградата на президенството без предпазни средства. А какво се отнася за насъбралото се множество, което противоречи на всякакъв здрав разум на фона на епидмията? 
 


Снимка: Булфото

Държавният глава Румен Радев, който трябва да е обединител на нацията и да е пример за поведение на всички български граждани в тези тежки времена се сля с тълпата сякаш навън няма никакъв вирус отнел живота на повече от половин милион души по целия свят и нажежил до краен предел здравните системи на десетки страни.


Снимка: Булфото

При това насъбралите се на площада през президенството, по твърденията на самите му привърженици, са били над 10 000 от началото на протестите.  


Снимка: Булфото

Във втория ден на протеста в защита на президентската институция Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отново слязоха при протестиращите. Този път, за разлика от вчера, и двамата бяха с предпазни маски. Гардовете от НСО, които ги пазят, също бяха с маски.

,
Снимка: Булфото

Но започвайки си словото на конфронтация и призиви за хаос в държавата, президентът отново махна предпазното средство, а после се сля и с тълпата, която по никакъв начин не спазваше препоръките за разпространяването на смъртоносната инфекция. 

В България през събота - случаите на новозаразени са 211, с 81 по-малко от петък, когато бяха 292.  Тогава обаче бяха направени 4 540 проби, докато в събота те са били само 2806, сочат данните на Единния информационен портал.


Снимка: Булфото

Заразените с коронавирус в света надхвърлиха 12 милиона и 847 хиляди души, като за последното денонощие новите случаи са над 214 хиляди, починалите от началото на пандемията са повече от 567 хиляди души, а възстановилите се са над седем милиона и 483 хиляди, показва справка на сайта Worldometеrs.


Берем плодовете на масовите събирания. Това каза по-рано директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод рекордния брой заразени с новия коронавирус през последните дни.