Доведеният син на Елисавета Панова – съпруга на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - е съавтор на клеветническа статия в немското издание „Шпигел“, в която бившият главен прокурор Сотир Цацаров и настоящият премиер Бойко Борисов са обвинени в нарушения на закона в услуга на турския президент Реджеп Ердоган, пише "Правен свят".

Димитър Ганев, който е подписан под статията разпространена в няколко български медии със сходна редакционна политика и водещи откровена кампания срещу главните прокурори в България още от времето на Никола Филчев, през Сотир Цацаров, до настоящия такъв – Иван Гешев, е син на бившия съпруг на Елисавета – Иван Ганев – но от първия му брак. На практика Димитър се явява доведен син на Елисавета и близък член на семейното й обкръжение.

В статията на Ганев, отпечатана в „Шпигел“ и преведена в изданието на Иво Прокопиев „Дневник“ (в което междувременно Димитър Ганев е бил редактор, бел.ред.),  както и в „Медиапул“ и „Клуб З“ на подсъдимия Огнян Донев, се цитират поименно Цацаров и Борисов, като двамата са обвинени, че са съдействали извън рамките на закона за предаването на турския гражданин Мустафа Буюк на властите в родината му малко след опита за преврат срещу Ердоган.


Авторите на статията се позовават на информация от „секретни съобщения от турското посолство в София“. 

Тук веднага възниква въпросът как доведеният син на настоящата съпруга на председателя на ВКС и колегата му Maximilian Popp са се сдобили с документи от секретен характер и има ли новият мъж на Елисавета принос за това (бивша Ганева и настояща Панова, бел.ред.).

Малко след публикуването на статията бившият главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров излезе с официална позиция, в която посочва, че: 

„През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България.

По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“.

Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас. Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура.

Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране“. 

От позицията на Цацаров всъщност става ясно, че или интерпретацията на „секретните съобщения“ е зле направена от авторите на статията в немското издание, или информацията в тях е била целенасочено изкривена, за да засегнат определени имена, но и в двата случая става дума за откровена клевета.

Любопитен детайл в историята също е, че статията в „Шпигел“ идва седмица след като същото даде трибуна на председателя на ВКС Лозан Панов за „интервю“, в което всички въпроси и отговори бяха целенасочено поставени в услуга на кампанията срещу правителството и главния прокурор в България, като косвено беше отправена атака и срещу институциите на Европейския съюз.