След близо 4-годишна работа на голям екран тръгва изключителният филм „Тихият ангел”, чиято премиера е на 18 декември от 20 ч. в зала 1 на НДК. Лентата разказва историята на големия български ангел – Дядо Добри – и е документален разказ за неговите живот и дело. Той е разпознаваем за мнозина и като „най-смиреният човек на света”. Надживял е две световни войни, смените на политическите режими и страстите на новото време, а историята му ще бъде поднесена по възможно най-въздействащ начин, със специалното участие на „Ку-ку Бенд”! 
 
В лентата, която е копродукция между България и Германия, и е снимана в пет държави (България, СAЩ, Германия, Италия и Ватикана), се проследява живота на Дядо Добри в поредица от интервюта с хора, чиито съдби са преплетени с неговата. Някои от тях изиграват важна роля в новата история на България. Във филма са включени и уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на Дядо Добри.
На плаката на филма Добре Добрев, както е цялото име на добрия старец, е описан като „българския просяк, който иска да промени света”, и всъщност „Тихият ангел” има амбицията да разкаже на целия свят истинската история на 103-годишния Дядо Добри. Тази документална творба е и пълнометражен режисьорски дебют на Неди Джон Крос, който иначе е основно музикален продуцент, но и филмов композитор.
„Работата по филма беше наистина продължителна. В самото начало планирахме само кратка версия. Причината за това първоначално решение беше базирано на факта, че дядо Добри не обичаше медийната изява и
 
упорито се опитваше да стои извън полезрението на обективите.
 

Не крия, че това ни направи леко несигурни, от гледна точка на това какъв точно филм ще успеем да пресъздадем. С времето, обаче някак си успяхме да спечелим доверието му и нещата се промениха. В процеса на работата ни по филма, историите около дядо Добри изплуваха една след друга. И повярвайте ми, неговият живот е истинска палитра от житейски събития и истории. Главната, разбира се, е любовта и себеотдадеността му към Бог”, разказва Неди Джон Крос.
А историята на филма започва още от детството на Дядо Добри. Той е едва 2-годишен, когато бащата загива в Първата световна война и майка му остава да се грижи сама за момчето и трите му сестри. Когато служи в личната стража на цар Борис III, той
 
оцелява при бомбен атентат срещу монарха
 
и това бягство от смъртта променя живота му. След уволнението си от военна служба, той решава да посвети живота си на Бога. Преживява комунизма и през 1996 г. посреща Симеон Сакскобургготски при завръщането му в България.
Дядо Добри е събрал стотици хиляди левове дарения за българските църкви и манастири, а заради безкористната си помощ е обявен за един от достойните българи на 2013-та.
В лентата, освен живота на Дядо Добри, в поредица от интервюта са проследени и хора, чиито съдби са преплетени с неговата – някои от тях дори изиграват важна роля в новата история на България. Включени са и уникални архивни кадри, както и неизлъчвани откровения на Дядо Добри.
Неди Джон Крос споделя също, че е отделил специално място на България във филма.
„Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата ѝ светлина – тази, която в повечето случаи остава скрита. Всъщност
 
ние сме велик народ с вековна история.
 

Имаме изключително талантливи и стойностни хора, а за дядо Добри, какво мога да кажа... Той е символ на доброто, милосърдието и смирението. Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него”.
Специално място в саундтрака на филма заемат някои от обработките на фолклорни песни на „Ку-Ку Бенд”. Изпълненията им на живо на премиерата на филма ще подсилят още повече екранните внушения.
Много е важно да се отбележи, че филмът няма абсолютно никаква комерсиална насоченост. Единствената му цел е да накара хората да се замислят за истинския смисъл на живота!
„Ако успеем да накараме поне един човек да го направи, значи сме си свършили работата добре”, категоричен е Неди Джон Крос. И добавя:
„А дядо Добри от Байлово, беше истинско чудо тук на земята. Надявам се и вярвам, че в най-скоро време той ще бъде канонизиран светец. Лично за мен, той и приживе беше такъв”.
 

Светецът от Байлово вдъхнови и световноизвестен рапър
 
В публикация на стената си във „Фейсбук”, вдъхновен от екранизираната история за Дядо Добри, световноизвестният рапър Тайга (Tyga – акроним от „Thank You God Always”, (Благодаря ти, Господи, винаги!, б.а.) изрази възхищението си от делото му така:
„Това, което този човек направи с парите, е нечувано!”
За по-малко от денонощие публикацията му събира почти 17 хил. харесвания и над 700 споделяния, а коментарите постоянно се появяват. Страницата на рапъра в социалната мрежа пък, има над 13 млн. харесвания!
Статията, посветена на българина и публикувана от Тайга, пък е от сайта matterdome.com, където подробно и с много снимки се разказва за живота и делата на Дядо Добри. Столетникът е известен с това, че събира милостиня, която внася в касата на църквата. От години Дядо Добри се е превърнал в символ на милосърдие и християнска любов.

 
Анелия ПОПОВА, в. "ШОУ"

ЧЕТЕТЕ ТАЗИ И ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА!