Някогашният любимец на “червените бабички”, а сега на герберките Веселин Маринов е безкрайно щастлив, защото преди време беше споделил, че едно внуче ще даде нов смисъл на живота му. Дъщеря му роди на 14 юни. За дните на изолация той сподели, че е успял да види семейството си и близките си, но е почувствал и финансовите последици от кризата. Очаквам с огромно нетърпение дните, в които отново ще мога да направя концерт, сподели в предаването “Тази събота и неделя” певецът. “В главата на хората е много сложно, стресът е много голям”, посочи още Веселин Маринов. Той беше категоричен, че винаги се е стремял да бъде далече от партийни принадлежности.
Веско се ражда в град Полски Тръмбеш, в семейството на Стефан и Йорданка Маринови. Има брат, който е с шест години по-голям от него. 

Занимава се с музика от седми клас, когато става барабанист на ученическа група 

По-късно става вокалист и композитор на групата. През есента на 1981 г. е поканен за вокалист в рок група “Импулс”. Чуват го на една от промоциите в родния му град, провеждани всеки месец в Дома на съветско-българската дружба или в зала на консерваторията, където следва. Първата му изява в “Импулс” е на 2 декември 1981 г. във Видин, четем в Уикипедия.

Първата записана песен на певеца с групата е “Среднощна музика” в стил прогресив рок. Също така композира песента “Ти дойде”, спечелила първа награда на Младежки конкурс за забавна песен. През 1983 г. завършва Естрадния отдел на Консерваторията в класа на Петър Димитров. В този курс са още Диана Дафова, Нели Рангелова, Ваня Костова, Георги Христов и Богдан Томов.

През 1983 г. среща първата си жена - Мария, която е кандидат-студентка в Консерваторията и която по-късно става майка на дъщеря му. През 1984 г. се разболява от възли на гласните струни и претърпява две операции. 

Лекарите не му дават надежда, че ще продължи да пее и напуска “Импулс“

През 1988 г. излиза първата му и единствена малка самостоятелна грамофонна плоча, озаглавена “Веселин Маринов”, след нея - първата му дългосвиреща плоча - “От любов”, през с. г. В тази плоча записва единствената песен в репертоара си по музика на композиторката Зорница Попова и по текст на сливенския поет Йордан Янков, озаглавена “Припомни си моето име”. През същата година се ражда дъщеря му Йоана. В периода 1988 - 1990 г.

Веселин Маринов изпада в дълбока творческа криза и решава да замине за Германия. Там работи с агенция, която се занимава с представянето на различни модни колекции. След 4 години, през които е отделен от семейството си, издава два албума на немски език. След завръщането си в България печели Голямата награда на фестивала “Златният Орфей+”. През 1995 г. записва албума “Горчиво вино”, достигащ 185-хиляден тираж, чийто успех го кара да остане в България. Песента “Горчиво вино” става “Мелодия на годината” за 1994 г.

След тригодишна пауза, през 1998 г., записва албума “Трифон Зарезан”, след него следват албумите “Вино и любов” (1999), “Винарната на любовта” (2000), който е изцяло по музика на Тончо Русев, “Моя луда любов” (2001) и “Моите песни” (2002). След 98 г. Веселин Маринов записва почти всяка година нов албум, като сам си продуцира албумите (от “Горчиво вино” насам) и ги представя на концертите си из цялата страна. През 2003 г. записва два албума: “Пожарите на любовта” и първия си коледен албум - “Коледен сън”. През пролетта на 2003 г. изнася грандиозен спектакъл в зала 1 на НДК, на който представя “Пожарите на любовта”. Следват албумите “Избрах за вас с любов”, “Осъден на щастие”, “Моят живот”, “Да се събудиш до мен - любовни балади” и “Хубава жена”.

През 2009 г. Веселин Маринов сключва църковен брак с втората си жена - Цветанка, и веднага освещава албума си “Още един хубав ден” на нея. Година по-късно се разделят
През 2010 г., за втори път в кариерата си, записва 2 албума в една календарна година - “Още един хубав ден” и втория си коледен албум “Най-скъпият подарък на света”.

На следващата 2011 г. записва юбилейната си колекция “Веселин Маринов - 30 години на сцена”, включваща в три компакт-диска 50 от най-хубавите песни в репертоара му, тъй като през тази година той навършва 50 години и 30-годишен творчески юбилей. 

В този албум е включена и песента “Нашата полиция”, която е неофициален химн на Министерството на вътрешните работи 

След дълга любовна пауза Веско преглътна изневярата на Цветанка. Нова любов вади Веселин Маринов от депресията. Той е изключително емоционален и рядко може да скрие личните си чувства и дилеми, но и не си позволява да ги издава съвсем, когато е на сцената. Там залага само на настроенията, които музиката му създава. 

Въпреки това обаче напоследък певецът кипи от заряд и причината не е само в работата, на която така или иначе е отдаден от години. Любовта е тази, която му вдъхва живот! Особено когато й е толкова подвластен. Предвид последните няколко години, в които певецът все удряше на камък в любовта, този път явно късметът не го е подминал. Той направо “сияе”, уверява ни приятел от близкото му обкръжение.

“Ще я пазя, докато мога”, казвал той на приятеля си. И буквално крадял моменти за жената до себе си, които да няма кой да запечата тайно зад някой ъгъл например. 

Освен поп песни, в репертоара си Веселин Маринов има и авторски фолклорни песни: “Слънце зайде” (записана в албума “Горчиво вино”), “Песен искам” (в албума “Осъден на щастие”), “Първа младост” (в албума “Хубава жена”) и други. През годините за него са създали песни композиторите Тончо Русев, който е написал около 100 песни за Веселин Маринов, Зорница Попова, Мария Ганева, Найден Андреев и други.