Анестезиологът-реаниматор д-р Филип Абединов показа апарат, с който болните от COVID-19 могат да следят състоянието на белите си дробове у дома, без да ходят в болница, за да им вземат кръвни проби.

"Това е оксиметър, портативен, широко използван в анестезиологията. Горната цифра сега показва нормално насищането на кръвта с кислород - 96. Долната цифра показва, че този мой пулс не е нормален. Това означава, че съм много притеснен при вас", това каза той в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Когато трайно горната цифра падне под 93, 92, а преди това сте поддържали 96, 97, и човек е болен с коронавирус, би трябвало незабавно да се обади на лекаря си. Това означава, че нещо се случва с белия дроб. Дори да е излишно, нека се обади.

Този апарат го има навсякъде, по хранителните магазини го продават.
 
Не е професионално, но ако всеки ден се следите, това е основателно достоверно, че нещо се случва с нас, че не са добри нещата, и трябва да се обадите на лекар.

Защото, ако пациентът дойде навреме, няма да се случат тези неща, които непрекъснато ги съобщават всеки ден – дошъл,  интубиран е, и след 24-48 часа е починал.

Тогава дробът е бил силно засегнат, така унищожен, и дори да му поставим тръбата, да му дадем шанс за живот, практически няма възможност. Тялото е било силно увредено и това средство само облекчава страданието му", категоричен е анестезиологът-реаниматор.