Само България сред всички европейски държави все още отчита увеличение на случаите на заразени с коронавирус. Това съобщи Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), по време не изслушване в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните към Европейския парламент, пише "Гардиън".

Нови 21 заразени и още починали от К-19 у нас БЛИЦ TV


Амон заяви пред комисията, че само България продължава да регистрира увеличение на случаите на заразени сред държавите от ЕС и Европейската икономическа зона. 

"Страната, където ние все още виждаме увеличение, е България. Има четири държави, където ние не виждаме съществени промени през последните 14 дни - Полша, Румъния, Швеция и Великобритания. Във всички други ние наистина виждаме това съществено намаляване", обясни експертът.

Амон каза още, че ограничителните мерки в Европа са намалили общото пренасяне на коронавируса с 45% в сравнение до 8 април.

Към събота изглежда, че първата вълна на предаване е преминала пика, отбеляза тя.

Пикът на коронавируса у нас мина! Смъртността обаче настъпва БЛИЦ TV

По думите й носенето на маски трябва винаги да се разглежда като допълнителен инструмент към редовното миене на ръцете и мерките за социална дистанция. Тя добави, че има риск маските да дадат на гражданите "фалшиво чувство за безопасност".

Това е маратон, а не спринт, предупреди тя и призова хората да се подготвят, тъй като пандемията няма да изчезне скоро.

Амон подчерта, че агенцията не е напълно уверена, че данните за починалите от коронавирус, представяни от правителствата, са пълни.

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) по света има над 3,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 238 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,5 млн. случая и над 247 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,1 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академияна сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".