Окръжна прокуратура – Варна привлече към наказателна отговорност кметът на Старо Оряхово Петър Танев.

34-годишният мъж бе задържан вчера при специализирана акция на ГДБОП. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група, действала с цел набавяне на имотни облаги, и за осъществена принуда. 

Окръжна прокуратура – Варна осъществява ръководството и надзора на досъдебно производство с предмет престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК – участие в сговор за извършване на престъпления с цел набавяне на имотна облага, и по чл. 211, във връзка с чл. 210, ал. 1, т. 2, във връзка с чл. 209 от НК – измами, свързани с кандидатстване и получаване на кредити чрез малоимотни лица.

С оглед на събраните до момента доказателства в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група за измами са задържани още двама мъже Д.Т. на 59 години и М.Р. на 67 години.

Към Танев е предявено и обвинение за осъществена принуда.

Престъпните деяния са извършвани в периода от началото на 2019 година до края на 2023 година в село Старо Оряхово. Действията по събиране на доказателствата за дейността на престъпната група са извършени от служители на местната структура на ГДБОП във Варна.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор с оглед преценка и внасяне в съда за искания за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Работата по доказване и документиране на престъпленията продължава и към момента под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ