Експерт разкри как да разпознаем истинското сирене
За да сме сигурни, че продуктът не е имитиращ, цената му трябва да е около 12-13 лв. за килограм
Данните показват, че в последно време палмовото масло и хидрогенираните мазнини са повече в млечните продукти последно време. Пандемията и нарушените доставки подпомогнаха това. Това заяви Нова телевизия председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Димитър Зоров.
"Цената е един от индикаторите за качеството, но не и единствената. Консистенцията на сиренето също е фактор - то не трябва да е меко”, добави той.
По думите му в магазина опакованият продукт много трудно може да бъде преценен и в първия момент цената е водещото нещо, което може да подскаже дали сиренето е качествено.
„За да сме сигурни, че продуктът не е имитиращ, цената му трябва да е около 12-13 лв. за килограм (за сиренето) и около 18 лв. за кашкавала”, посочи той. „Продуктите, които са под тази цена имат вложено сухо мляко, което е по-евтино”, добави Зоров.
„Цената е важна, но тя не е достатъчна гаранция”, каза от своя страна д-р Сергей Иванов.
Той обясни защо консумацията на продукти с палмова мазнина не е препоръчителна.
„Консумацията на подобен род мазнини води до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Връзката е доказана и има консенсус между производители на храни и кардиолози. Затова влагането на този род мазнини е забранено в много страни по света. Ние настояваме и у нас това да стане факт”, каза още той.