Консумацията на червено месо се свързва с рак и сърдечносъдови заболявания, но достатъчно висок ли е рискът, за да се откажат хората от любимите си бургери и пържоли? Отговорът на международен екип от учени, който противоречи на установените препоръки, е "Вероятно не", съобщава Франс прес.

Твърдението си независимите експерти от седем страни основават на повторен анализ на 12 изследвания. Според тях потенциалният риск е незначителен, а доказателствата - неубедителни.


Заключенията на специалистите бяха атакувани от група видни американски учени, които предприеха необичайна мярка, опитвайки се да осуетят публикуването на статията до изясняването на въпроса.

От сп. "Годишник по вътрешна медицина" отказаха да спрат публикацията. Направеният анализ не показва, че червеното месо и преработените меса като хотдог и бекон са здравословни, или че хората трябва да консумират по-големи количества от тях. Прегледът като цяло подкрепя връзката с рака, сърдечносъдовите заболявания, диабета и други здравословни проблеми.

Според авторите обаче доказателствата са неубедителните и не може да се каже със сигурност дали червеното месо е действителният виновник, тъй като е възможно роля да играят други фактори, свързани с начина на живот и хранене.

 

Анализът показва, че ограничаването на консумацията на червено месо е свързана само със седем смъртни случая на хиляда по-малко, което според авторите му е незначително понижение.

"Препоръката ни е хората, или поне повечето от тях, да продължат обичайната си консумация на червено месо - средно три или четири порции седмично", казва един от водещите автори на изследването, д-р Брадли Джонсън от университета "Далхаузи" в Нова Скотия, Канада.