Все повече хора пътуват до екзотични страни в търсене на приключения и необикновени сувенири. Боствана, Замбия, Танзания, Кения - на всяка крачка там можеш да купиш амулети, билки, талисмани...
Заредени с тайнствени заклинания, с волята на магьосници и жреци, такива талисмани живеят своя мистичен живот дори тогава, когато са отработили своето предназначение. Те се предлагат на местните сувенирни пазари, търпеливо очаквайки новия си стопанин. А той ги отнася със себе си и дори не подозира колко е опасно да държи у дома магически символи на непознати култури.

Под палмата до крокодилски череп

Като си купите безобиден на вид екзотичен сувенир, вие се свързвате с живота на магичния предмет. Всеки африкански идол е изображение на конкретен умрял човек. Местните шамани казват, че неговата загубена душа броди по света и върши злини, докато не открие изображението на своето бивше тяло. Затова африканците поставят в своите хижи фигурките на любимите си роднини, а от дървените двойници на враговете си се мъчат да се избавят, изпращайки ги някъде далече. Например, като ги продадат на чужди туристи.

Страстен пътешественик разказва, че не устоял на желанието да си купи дървени божества. Когато ги занесъл в дома си, в първите няколко нощи те сякаш шумели през нощта, отвоювайки си място в стаята. На сутринта човекът намирал някоя от фигурите паднала, а друга далече от мястото, където била поставена. Решил да си купи изкуствена палма и череп на крокодил, да постави цялата компания на слънчево място и да обърне лицата на божествата в посока на далечната им родина. Тогава те се успокоили.

Кой дава живот на дървеното божество

Индусите, преди да се поклонят пред изображението на боговете, вливат жизнена сила в неодушевен предмет. Това се прави с помощта на специалния обряд пранапратиштха, което в буквален превод означава вдъхване на живот в божеството. Но съществува и научно обяснение на феномена живот в неживото.

Английският химик Дон Робинс смята, че всяко изделие от какъвто и да е материал на молекулярно ниво акумулира образа на майстора, който го е направил. А след това изпраща този образ в пространството. Според шотландския физик Том Лесбридж всяко вещество притежава безгранична възможност да натрупва и предава информация в елементарен вид. Спонтанните излъчвания на такава информация се проявяват като призрак или звук.

Специалистите препоръчват да се пазите да не ви се падне магическа фигурка, наречена линка. Тези миниатюри се изработват от жреците на религията бон, съществувала в Тибет дълго преди раждането на Буда, която все още се е запазила на места. Предназначението на такива фигурки е ритуалното убийство на врага, чиято жизнена енергия се вселява в линка. Те се продават за дребни монети на туристите, а понякога дори им ги подаряват, за да прогонят духа на врага по-далече от родната страна. Този дух може да вилнее дълго в апартамента ви, опитвайки се да намери пътя към своя дом.

Никога не купувайте фигурки от метал с двойно дъно, особено ако върху тях са изписани тайнствени знаци. Вътре се поставят различни магични предмети, благодарение на които те стават много взискателни идоли. 

Лишени от вниманието, за което са програмирани, божествата могат доста да усложнят живота ви

Източните жреци по време на ритуална медитация зареждат със своята концентрирана енергия не само скулптурки, но и абсолютно безобидни на вид предмети - чаши, ножове, гребени, шалове... Такива опасни предмети се наричат сор. Ако се опитат да ви ощастливят с подобен подарък, не го приемайте.

Всички тези предупреждения са научно обосновани. Професорите Дж. Б. Райн от Великобритания и Гретруд Шмейдлер от Германия са изследвали въздействието на неодушевени предмети върху човешкия разум. Учените не съветват никого да носи у дома си миниатюрни глинени хаванчета и гърненца, които се наричат тса-тса. Пък и едва ли някой би пожелал дори да ги докосне, като разбере от какво са направени. Известно е, че телата на мъртвите тибетци се отнасят в планините. Плътта изяждат лешоядите, а после роднините смилат на прах изсъхналите от слънцето и вятъра кости, смесват ги с глина и правят именно тези тса-тса....

Опасни дреболии

На тибетските пазари се предлагат опашки от якове. Големи, пухкави, черно-бели. С тях е много удобно да се обира прахът или да се гонят мухи. Но да не ви идва на ум да ги размахате над главата си! Ще си навлечете страшна беда. Опасно е да се купуват и кожички от мармоти от свещената планина Кайлас. В тези симпатични зверчета се превъплъщават светите отшелници. Купувайки такава кожичка, вие ставате неволен съучастник в убийството на светеца...

В Индия и Непал се предлагат красиви сребърни кутийки-медальони на изящни синджирчета. Те най-често са украсени със сини тюркоази, които имат свойството да поглъщат в себе си недъзите на човека... Непременно проверете дали кутийката е празна. В такива медальони местните дами носят парченце от мощите на своите починали роднини. Тези кости ще изсмукват от вас здравето ви.

Излиза, че нищо не можеш да си донесеш от далечната страна

Разбира се, че не е така, успокояват ни специалистите. Например арабските магьосници правят приказни талисмани от желязо или мед. Изработват ги според положението на Луната или Слънцето в някое от зодиакалните съзвездия. Талисманът, на който е написано ALCHATAY и е изобразен знакът на Телеца, лекува много болести. Този със знака на Девата носи приходи, със знака на Лъва ще ви върне изгубената любов.

Индийските шамани пък правят амулети от свещените дървета шрактя и хангида. Те изглеждат като обикновени дискове с разминаващи се лъчи, които обозначават чакрата - древноиндийският символ на Слънцето. Имат някакво определено защитно действие и се връзват към дясната ръка. Трябва да се знае, че талисманите винаги се приготвят поотделно и персонално. Затова не бива да се купуват от улични търговци, а от човек, който ги е направил специално за вас.

Няколко много важни съвети

► Ако в дома си имате екзотични сувенири, можете за всеки случай да ги неутрализирате.
► Идолите и фигурките, които имат очи, не бива да се гледат едни други, нито да виждат отражението си в огледало.
► Колкото може по-рядко ги докосвайте с ръка и не бършете праха от тях, особено с парцал.
► Не сядайте на трапезата с разюздани приятели в присъствието на идоли.
► Отнасяйте се уважително към човешките изображения - поздравявайте ги, разговаряйте с тях и в никакъв случай не ги изпускайте...

Валентина ИВАНОВА