Оценители са в дома на бизнесмена Васил Божков. Те трябва да направят оценка на колекцията с антични предмети, която е събирана в продължение на много години.

В сградата на музея в София влязоха прокурори, вещи и поемни лица.
На описите присъстват представители на НИМ и Художествената галерия. Освен това, членове на фондация "Тракия" също броят и участват в съставянето на паспортите на експонатите.

Припомняме, че до този момент властите не са започнали да изземат предмети от античната колекция на хазартния бос Васил Божков, но полиция и жандармерия изкараха няколко луксозни коли от терените на офисите му.  

Главният прокурор Иван Гешев вече потвърди, че властите в ОАЕ официално са дали информация за задържането на Васил Божков и неговите приближени - собственикът на мажоритарния дял акции във ФК "Левски" Георги Попов и управителят на "Еврофутбол" Александър Тумпаров (член на надзора на "Левски").
 

Според доц. Гергана Кабакчиева – представител на фондация „Тракия“, която е обработвала част от артефактите в сградата, където са изложени предметите, те са при специален режим на влага, температура, покрити са всички изисквания за музей, категорична беше тя.

„Важна е цялата колекция, важни са предметите от Римската епоха, сред които има много забележителни произведения“, посочи още доц. Гергана Кабакчиева. 
 

 

 

 

 

 


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!