Всеки човек консумира сол в ежедневието си. И в това няма нищо страшно или случайно. Солта е една от най- важните съставки, когато става дума за готвене.

Да се ​​научиш как правилно да овкусяваш храната е форма на изкуството - твърде малко сол означава, че ароматът няма да излезе, а твърде много сол ще превземе ястието. Солта е неизменна и при консервиране на храната.

Три големи ползи от печения лук РЕЦЕПТИ

Но колкото и да е полезна, консумацията на твърде много сол може да доведе до риск за здравето. Ако консумирате прекомерно количество от тази подправка (не забравяйте, че тя е в консерви, сладки неща, чипс, хляб….навсякъде), в тялото ви ще настъпи голяма промяна.

Ето някои странични ефекти, които можете да очаквате от намалената консумация:

Кръвното налягане спада

Обичате фаст фууд и пържени картофи? Отивате на кино и хапвате голяма кофа пуканки с масло? Въпреки че всички те са вкусни, яденето на твърде много от тях е лошо за вашето здраве. Има неразривна връзка между това колко сол ядете и колко е кръвното ви налягане.

Натрият е свързан с хипертонията много тясно, а когато приемате твърде много сол, тялото ви се опитва да регулира това, като задържа повече вода в тялото. В резултат на това се създава значително налягане върху кръвоносната система, което незабавно повишава и кръвното налягане.

За щастие, ако намалите солта, кръвното ви налягане ще намалее. Лесно е!

Бъбреците ще функционират по-добре

Не само кръвното налягане е пряко повлияно от количеството натрий, което консумирате. Той може да нанесе някои доста сериозни щети и на бъбреците, както и да се стигне дори до натрупване на камъни.

Дори само да замените консервираното месо с прясно и да слагате повече подправки, а не сол, ще си помогнете. Ако някога сте имали камък в бъбреците или знаете, че сте в риск от развитие на такъв, вземете превантивни мерки.

Няма да се подувате

Ако често страдате от подуване и сте постоянно подпухнали, солта може да е виновна, защото тя води до задържане на вода в организма. Според проучване хора, които са намалили консумацията на сол, се оплакват от по-малко подуване на корема, чувстват се по-леки и жизнени. 

Ще се почувствате по-енергични

Усещането за подуване не просто създава дискомофорт, то може да се отрази на енергийните ви нива и да ви накара да се чувствате изтощени. Когато задържате течности, надали ще имате голямо желание да спортувате, по-скоро сте постоянно уморени и демотивирани.

Ще усетите промяна на вкуса

Да, истината е, че спирането на солта означава да се откажете от любими ястия, като фаст фууд, чипс, сушени меса. Освен това, ако искате да контролирате приема на натрий, означава, че трябва да сте много по-внимателни, когато вечеряте, което не е забавно.

Това също така означава, че четенето на етикети на храните ще се превърне в работа на пълен работен ден.

Но има добри новини. Въпреки че първоначално може да се окаже трудна промяна, за да намалите натрия, вкусовите ви рецептори всъщност ще се приспособят и ще започнете да усещате някои храни по много различен начин.

Няма да бъдете толкова жадни

Водата е жизненоважна за поддържане на здравословна телесна температура, за ставите, за отделителната система, за отслабването…..А ако живеете в особено топъл климат, спортувате много или се чувствате зле, да бъдете хидратирани е особено важно. 

Когато някои хора спрат да ядат сол обаче, те намаляват и консумацията на вода. Имайте винаги под ръка бутилка с вода и пийте, дори и да не сте жадни.

Няма да страдате толкова от главоболие

Може и да се изненадате, но солта може да бъде виновник за главоболието. Натрият има пряк ефект върху кръвоносните съдове, което може да засили проблема.