Окръжната прокуратура в Сливен се самосезира и започва разследване на причините, довели до смъртта на 15-годишната Зейнеб от сливенския кв. „Речица“, съобщиха от обвинението, цитирани от "Труд".

Момичето изпаднало в клинична смърт на 20 юни сутринта, преди да му бъде направено изследване на скенер в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Въпреки реанимацията, продължила 42 минути, пациентката е издъхнала. От прокуратурата потвърдиха, че й е извършена аутопсия от патоанатом, с участието на хирург. Тя е приключила със заключение „дифузен апандецит“.

Предстои да бъде прегледана цялата медицинска документация и да бъдат изследвани всички обстоятелства по случая, за да се установи дали действията на всички медицински лица са били адекватни и фаталният край на момичето е бил предотвратим въпреки перитонита. Изчакват се и резултатите от медицинския одит, който ще бъде извършен от здравната каса.

Ден по-рано вътрешна проверка бе извършена и от самата болница. „Нашата лекарска контролна комисия извърши проверката. Засега мнението ни е, че е взето късно решение за хирургическо лечение на пациентката“, каза д-р Хрисант Хрисантов, зам.директор по медицинската дейност. 

Почернените родители заявиха категорично, че ще търсят възмездие за смъртта на детето си по съдебен път. Майката Стефка Павлова и бащата Шукри Ахмед отправиха обвинения, че до фаталния край се е стигнало заради лекарска небрежност.

Хронологията по случая е вече известна. Зейнеб е постъпила в болницата в 14 часа на 16 юни. Преди това е била консултирана от личния си лекар и от хирург, който не е установил остър хирургичен корем.

Момичето е било с оплаквания от повръщане и диария, които се появили два дни преди да бъде потърсена лекарска помощ. Била е хоспитализирана в детското отделение, където са извършени множество изследвания, назначено е лечение с антибиотици, назначени са консултации с лекари специалисти.

В нощта срещу 20 юни състоянието на момичето се е влошило. Преди да бъде извършена хирургическа операция, е било назначено изследване на скенер. Зейнеб не е могла да дочака нито резултатите от скенера, нито операцията.

От болницата коментираха по-рано, че поставянето на диагнозата е било затруднено от наднорменото тегло на пациентката, която въпреки крехката си възраст е тежала 115 кг. Случаят бе обсъждан като медицински казус заради противоречиви симптоматика и оплаквания. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!