Малко преди да отпътува за Раковски, където в момента е посрещан с почести, папа Франциск се срещна със семейства от центъра на настаняване на бежанци в столичния квартал "Враждебна".

Там Светия отец си направи и първото селфи на родна земя. Късметлиите бяха бежанци, с чийто семейства папата разговаря преди това.

В Раковски папа Франциск участва в Света литургия с първо причастие и произнесе реч пред местните хора.

В късния следобед папата ще се върне в София за кулминацията на своето посещение - събитие за мир с представители на различни вероизповедания.

От Българската православна църква обявиха, че техният представител Западно и средноевропейският митрополит Антоний ще присъства, но няма да участва в събитието.

Няколко хиляди католици посрещнаха папа Франциск в Раковски. Сред тях 200 деца, които приеха първото си причастие по време на литургия в църквата "Пресвето сърце Исусово".

В друга католическа църква, "Свети Архангел Михаил", Светият отец ще се срещне с католическата общност и ще произнесе реч. Там той ще бъде запознат с традициите и българския фолклор.

Светият отец ще отдаде почит и на папа Анджело Рокари, известен като папа Йоан 23-ти, наричан и "Българският папа", защото в 10-годишния си престой в страната ни е бил в качеството си на нунций. Франциск ще поднесе цветя пред портрета на "Българският папа" в храма "Архангел Михаил".