Нощта срещу неделя 27 октомври ще е с час по-дълга, тъй като страната ни преминава към зимното часово време, пише "Телеграф". 

Смяната на времето е съгласно постановление на Министерския съвет от 1997 година. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а последната неделя на март - към лятно. 

Към този момент никой от Европейския съюз не знае докога практиката за двукратното годишно местене на стрелките ще остане в сила. 

През 2018 година от Европейската комисия излязоха с амбициозен план 2019 година да бъде последната, в която местенето да се прилага. 

От Брюксел дори бяха издали план за действие, спрямо който държавите членки трябваше да изберат дали за последно да изместят стрелките през март или октомври и така да изберат постоянното си време занапред.

След като стана ясно, че редица държави членки не са убедени в правилността на решението въпросът беше отложен. Към момента в сила е решение на Европейския парламент, че последното местене на стрелките ще е по избор през март или октомври 2021 година.

То обаче също подлежи на отлагане, ако има държави членки, които да са против. 

Местенето на стрелките е аргументирано с енергийната ефективност и постепенно наложено в модерния свят в началото на 20 век. 

От началото на 21 век обаче тези аргументи са подложени на сериозна критика от учените, според които днешната икономика и енергетика са напълно различни от тези преди 100 години и местенето е не е нужно.

От друга страна, множат се медицинските аргументи срещу местенето на стелките, което според редица специалисти води до увеличаване на стреса и разклащане на естествения биологичен часовник на тялото ни. 

Това от своя страна води до увеличен риск от сърдечно-съдови и неврологични заболявания. Според проучвания практиката влияе зле и на психично болните, като може да обостри симптомите им.