Ново циганско лято се задава у нас през цялата седмица. То дойде още в неделя на крилете на топъл югозападен вятър - Фьон, пише в. "Телеграф".

Той ще е по-силен в Източна България и северно от планините, като на места температурите ще достигнат летни стойности от 25 до 27 градуса. В останалите части на страната максималните температури ще са около двайсетина градуса, прогнозират от националния институт по метеорология и хидрология. 

Валежи
Кратко заоблачаване и застудяване са възможни днес следобед и вечерта срещу вторник, когато и вятърът ще задуха от запад. Още утре обаче той ще бъде изместен от фьон и времето ще се запази предимно слънчево и необичайно топло за това време на годината. В края на работната седмица се очаква дори южнякът да се усили и циганското лято да продължи и през почивните дни. 

Според метеоролозите циганско лято се нарича именно този период на затопляне след Димитровден и в началото на ноември, а не хубавото време в ранната октомврийска есен, както често се бъркат хората. 

Застудяване
Значително застудяване ни очаква през втората половина на ноември. Според месечната прогноза за времето тогава предстои рязко понижение на температурите, а в дните преди 20 ноември може да завали и сняг на някои места като Подбалкана и високите полета, включително и София. Следващият снеговалеж се очаква в самия край на месеца. 

Сняг вече падна на няколко пъти по високите места в планините, а в събота бяла покривка имаше и на Шипка. Тя обаче се очаква бързо да се стопи заради предстоящото затопляне.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната