Американското издание "Форбс" излезе с обширна статия за най-добрите покупки на плажни имоти в света.

В материала авторитетната медия се спира конкретно на един от грандовете на пазара на недвижими имоти в Северен Кипър Eviqe Estates.

Северен Кипър, разположен в Средиземно море между Европа и Турция, не е на върха на списъка на повечето американци, но тази бивша британска колония има какво да предложи.

Това е най-доброто от Средиземноморието на малка част от цената на живота на средиземноморския живот другаде. Северен Кипър също е безопасна, гостоприемна дестинация с развита туристическа инфраструктура, включително клубове, казина и луксозни хотели, всички по-достъпни от тези във Франция или Италия.

Освен ниската цена на всичко, основните атракции са пясъкът и морето. Възможно е да притежавате апартамент с изглед към Средиземно море и директен достъп до плажа само за $75 000 по текущи обменни курсове (недвижимите имоти в Северен Кипър се търгуват в британски лири).

Същото нещо потвърждават и собствениците на Eviqe Estates - едни от най-големите инвеститори и строители за този регион с голям опит Линеа Кемпе и Ахмет Башташ.

Строителите работят със собствен капитал, а не с с кредит от банките, което дава гъвкавост да се купи имот с 35 процента от сумата и сделката да бъде “затворена”.

Ако надникнем покрай област Искеле например, която се намира на източното крайбрежие, ще видим, че този регион е известен с най-хубавата и дълга плажна ивица на острова, както и със своите морски специалитети.

Пенсионирането в Северен Кипър би означавало живот извън по-познатите комфортни зони на Европа и Америка.

Ако сте готови за приключение на този етап от живота си, докато увеличавате бюджета си за пенсиониране, за да си осигурите истински луксозен стандарт на живот на един от най-красивите брегови участъци в света, Северен Кипър е подходящото място.

Тази островна дестинация, разположена по средата на света, предлага целогодишно слънце, девствени плажове и чисти сини води.

Най-важното обаче са възможностите за инвестиции в имоти на невероятно ниски цени.

 

БЛИЦ се свърза с Линеа Кемпе и Ахмет Башташ, за да разкажат повече за практичния и актуален бизнес, с който се занимават.

"Северен Кипър е бързо развиващ се пазар по много причини - не само случващото се в света днес. Имаме ниски цени в сравнение с другите средиземноморски страни. Ние не сме част от ЕС, което има предимства по линия на данъци и някои административни тежести.

Разходите за живот при нас са по-ниски от останалата част от Европа, тоест със същите пари имаш по-висок стандарт. Когато умният инвеститор осъзнае тези предимства, веднага пристига в Северен Кипър", разказаха пред медията ни Кампе и Башташ.

Те твърдят още, че цените на този пазар определено са огромно предимство. По техни данни за 200 хиляди евро можете да купите имот на първа линия, буквално на 50 метра от плажа. Никой не ви закрива гледката, условията са чудесни, а цените на идентични имоти в други Средиземноморски страни са буквално двойни.

На въпрос на БЛИЦ с какво предприемачите биха заинтригували претенциозните българи да изберат Северен Кипър за инвестиция, те отговарят така:

"Тази част на страната е съвършен пазар за точно такива взискателни потребители като българите. Както казах, получавате топ локация за поносима цена. В последните години имаме много инвеститори от България и правят чудесна възвръщаемост на вложените средства."

Много важна информация за всички, които искат да почиват или инвестират в Северен Кипър е, че данъците са доста ниски в сравение с останалия свят, особено данъците и таксите, касаещи имотите. Има 5% ДДС, а годишният данък е изключително нисък. Данъкът върху капиталовата печалба също е много конкурентен. Буквално считат Северен Кипър за данъчен рай.

Кампе и Башташ обясниха още пред медията ни, че в Северен Кипър има много училища за децата. Богат избор между общински или английски училища. Нивото на обучение е високо - децата се готвят за топ университетите в Англия.

Според авторитетните бизнесмени там може да се живее през цялата година. 

"Абсолютно, лесно се взема разрешение за пребиваване. Много хора искат да се възползват от тази възможност, много остават да живеят за постоянно.

Навсякъде може да говориш на английски, разбират, няма нужда да учиш местния език, освен ако сам не пожелаеш. Валутата е турската лира, но повечето магазини и ресторанти приемат свободно евро, паунд, долари, а все повече и криптовалути.

Климатът е превъзходен заради дългите летни месеци. Всъщност имаме 320 слънчеви дни в годината, което е прекрасно.

Друго силно предимство е ниската престъпност - Северен Кипър се води за една от най-сигурните държави в света - според доклад на ФБР сме в топ 5 през последните няколко години", завършиха пред БЛИЦ Линеа Кемпе и Ахмет Башташ. 

Антон Георгиев и Надя Антонсон са представители на Eviqe Estates за България. 

Надя Антонсон

До Северен Кипър има чартъри директно от София и Варна.

На 13.10.22 Линеа и Ахмет под формата на коктейл ще разкажат повече за нарастващата популярност на Северен Кипър като инвестиционна дестинация. За повече информация относно събитието се свържете с техния български представител Надя Антонсон.

https://www.eviqe-estates.com/meet-our-team.php

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук