Вече втора седмица председателят на временната анкетна комисия в парламента по казуса с "Нотариуса", Никола Минчев, все още не е извикал бившия председател на ВКС Лозан Панов за изслушване пред най-висшия  държавен орган - Народното събрание.

Още вчера БЛИЦ разкри, че докато е бил председател на Върховния касационен съд Лозан Панов е бил в приятелски отношения с разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса. Това става ясно не само от излезли наскоро записи, но и от протокол по дело на съдия Владислава Цариградска, който медията ни публикува.

В заседанието от 14 януари 2020 г. в наказателното производство, Мартин Божанков, който е ответник заявява пред съда:

"Мога да ги предам аз думите на свидетеля. На мен и адв. Атанасов и още пред три лица свидетелят сподели, че е успокоен, че Председателят на настоящият съдебен състав (съдия Цариградска-бел.ред.) е взел предварително решение, как ще се развие хода на делото, че делото ще бъде загубено, че експертизата, която ще се представи днес ще бъде в пъти завишена, че изпитва ужасен страх, защото знае коя е Председателят на състава, било му е казано. Също така сподели и с мен, че омразата на председателя на състава към мен и адв. Атанасов произхожда от това, че ние сме в близки приятелски отношения с лице, което заема висок пост в съдебната власт. 

Пък аз не крия, че съм в приятелски отношения и с Лозан Панов, който също е на снимка с Г-жа Владка, видях го от медиите и не се срамувам от това, познавам и двамата, от което аз бях, малко е да се каже учуден и сащисан, от това което чуха ушите ми. Свидетелят няма защо да си измисля според мен, за да ме потърси и да ми сподели това нещо".

Във връзка с тези факти, Минчев трябваше да покани на изслушване Лозан Панов още на предишното заседание на комисията, но не го направи.

На 22 февруари, Минчев обеща пред БЛИЦ, че ще извика в парламента всички лица, които имат връзка с Мартин Божанов.

Днес БЛИЦ потърси десетки пъти по телефона, г-н Минчев, но той явно предпочита мълчанието. В този случай, обаче мълчанието не само не е злато, но е воденичен камък, който може да срине доверието в морала, който публично проповядва.

Управителят на БЛИЦ Ивайло Крачунов изпрати и писмо до служебния мейл на г-н Минчев в качеството му на зам.-председател на парламента.

Надяваме се, че г-н Минчев няма да скрие от българските граждани истината за твърдените от Божанов приятелски отношения с Лозан Панов, който 7 години ръководеше Върховния касационен съд.

Надяваме се също, че г-н Минчев ще покани в комисията и тиражирания от медиите като близък приятел на съдия Владислава Цариградска - Марио Бировски, с прозвището Бокса.

Дошло е време, в което г-н Минчев трябва да докаже, че служи единствено на интересите на българските избиратели, а не на задкулисието.

Ивайло КРАЧУНОВ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук