Угасете за един час осветлението тази вечер в 20.30 часа. Това призовават от международната природозащитна организация WWF. Към инициативата ще се присъединят 1 милиард души в над 1800 града по цял свят.
В България ще угаснат официално 29 града и над 45 сгради и забележителности в София.
"Часът на Земята" стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени. Тази вечер хората по целия свят ще угасят осветлението за един час. Целта е да се обединят повече от 1 милиард души, в над 1000 града и да се покаже, че е време за действие срещу промените в климата.

Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Само година по-късно това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

Световни забележителности, като моста Голдън Гейт в Сан Франциско, Колизеума в Рим, операта в Сидни и билборда на Кока-Кола на Таймс Скуеър, потънаха в тъмнина като символи на надеждата за една кауза, която става все по-неотложна.

По време на „Часът на Земята 2009” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата като Айфеловата кула в Париж, виенското колело Ландън Ай в Лондон, пирамидите в Гиза, статуята на Христос в Рио де Жанейро, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и най-високата съществуваща сграда в света - Тайпей 101.

Високопоставени представители и известни личности от цял свят също подкрепят „Часът на Земята 2009”. Във видеообръщение генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че „Часът на Земята” е „най-голямата проява на обществена загриженост за промените в климата, която някога е била предприемана. С „Часът на Земята” хората от цял свят ще изпратят ясно послание. Те искат действия срещу промените в климата”.

Сред лицата на "Часът на Земята" са носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, многократно награждаваните актриси Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева, рок изпълнителите Аланис Морисет, Линкин Парк, Колдплей и Нина Першон от Кардигънс.

Художникът Шепърд Фейри, станал популярен с портретите си на Барак Обама, сравни угасването на осветлението за един час с глобално гласуване за климата и дари свое произведение за кампанията.

Настоящата година е много важна за действията срещу промените в климата, защото световните лидери ще се съберат на среща на върха за промените в климата под егидата на ООН в Копенхаген през декември. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото. /БЛИЦ