Военномедицинска академия (ВМА) е на прага на сключване на договор и лицензиране като център за бъбречни трансплантации, съобщи началникът на болницата генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Радостни сме, че можем да дадем този принос за обществото, добави той.

"Тази година се навършиха 15 години от първата трансплантация във ВМА, 85 са вече направените трансплантации, пет за последната година. Скромен резултат, особено след пандемията, където имаше още по-голямо забавяне, но това не свали нашия ентусиазъм", каза генерал-майор Мутафчийски. По думите му от тази година ВМА вече има 24-часово дежурство за целия период на годината.

"Когато и да има нужда – ние можем да отговорим", допълни той.

ВМА остана един от последните центрове за трансплантация у нас, отбеляза началникът на болницата. Венцислав Мутафчийски заяви, че той и колегите му ще продължат да поддържат високо ниво и отговорност в тази дейност. Той благодари на всички близки на донори, които са помогнали на други хора да живеят.

Днес ВМА отбеляза Европейския ден на донорството. На церемонията присъства и служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. В края на събитието на "Дървото на живота" във ВМА бяха закачени листчета с имената на петимата донори през тази година.