Утре, 17 март, от 11,00 часа Варненският апелативен съд ще разгледа жалбата срещу определението на Окръжен съд Варна за първоначалния арест на Георги Цветанов, обвинен за жестокото убийство на студентката от Икономическия университет във Варна Радостина Евтимова. Георги не е пожелал да присъства на съдебното заседание. Той ще се представлява от двамата си адвокати, съобщиха от съда.
Георги е син на лидера на СДС-Варна Цанко Цветанов.

Във връзка с големия обществен интерес, предизвикан от разследването на това тежко криминално престъпление, както и по отношение на процесуалната мярка за принуда, която ще бъде обжалвана по реда, предвиден от Наказателно-процесуалния кодекс от съда припомнят, че мярката за неотклонение задържане под стража се взема от първоинстанционния съд, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода, а доказателствата по делото сочат, че има реална опасност обвиняемият да се укрие, или да извърши друго престъпление.
В рамките на досъдебното производство обвиняемият или негов защитник могат да поискат изменение в по-лека на вече взетата мярка за неотклонение. В предстоящото заседание Варненският апелативен съд няма да разглежда въпроси по същество, свързани с вината на обвиняемия Георги, а ще преценява всички обстоятелства, във връзка със законността на задържането му под стража.
Миналия понеделник Варненският окръжен съд определи най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо 20 годишния Георги, разследван за смъртта на Радостина, убита по особено мъчителен и жесток начин. Първата съдебна инстанция прецени, че събраните още през първите дни доказателства водят до обоснован извод, че 21 годишният студент Георги Цветанов е съпричастен към изключително тежкото престъпление, за което се разследва. В хода на съдебното заседание от 9 март стана известно, че трупът на момичето бил открит от сестра й на 6 март тази година в дома на приятеля на Радостина на ул. "Мир" във Варна, с повече от 50 прободни и прорезни рани. Първоначалните експертизи установили, че Радостина е била бита, а тялото й било пробождано и след смъртта й. Още с първите процесуално следствени действия от дома на Георги, който живее с родителите си, разследващите иззели вещи на Радостина - лични документи, студентска книжка, бельо, бижута, дрехи, изцапани с кръв, както на жертвата, така и на Георги, и нож с 12 см острие със следи от кръв по него. Всички тези доказателства са обект на експертизи. Установени били и травматични увреждания, кръвонасядания и прорезни рани по ръцете, предмишницата и краката на Георги. Според обвинението това обстоятелство може да бъде доказателство, че жертвата се е отбранявала. Предстои да бъде изяснено и дали откритият нож в дома на Георги е оръжието на престъплението. Освен с тежестта на престъплението, което се наказва от закона от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен без право на замяна, ВОС аргументира постоянния арест на Георги и с криминалната му регистрация. Преди 4 години като непълнолетен, той е бил регистриран за грабеж, но поради младата му възраст спрямо него са били приложени възпитателни мерки. Тези факти обосноваха извода, че ако е на свобода Георги, може да се укрие от наказателно преследване.
Досъдебното производство продължава под наблюдението на прокурор от Варненска окръжна прокуратура.. Предстоят множество процесуално-следствени действия. /БЛИЦ