Днес пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) гледа второто предложение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор", направено от четирима членове на Прокурорската колегия.

Искането е във връзка с изказване на Гешев по време на негов брифинг на 15 май, в който той нарича българските политици в цялост – "боклук".

Според четиримата прокурори обвинител №1 е използвал език, който според тях е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

Искането е внесено от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

В началото на дискусията думата взе главния прокурор Иван Гешев. Той заяви, че напъните за освобождаването му са по същество опит за преврат.

"Зад тези цели ясно прозира опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане", каза Гешев и добави: "Зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ".

"Моделът на един бивш министър-председател, за който сега всички други хора казват, че искат да имат същите шкафчета" - това според Гешев е моделът за превземане на съдебната власт и попита защо толкова се бърза с освобождаването му.

Видео на живо от пленума на ВСС може да видите ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук