Главният прокурор Иван Гешев даде нови подробности за акцията, която се провежда по негово разпореждане. Както БЛИЦ писа на територията на цялата страна тече операция "Бяло". Претърсват се адреси на хора, свързани с наркоразпространението. Ето какво каза Иван Гешев:

Налице са притеснителни тенденции, свързани с разпространението на наркотици, най-вече около училища, свързани с управление на превозни средства след употреба на наркотични вещества. Тенденции, които сериозно застрашават сигурността на българските граждани.

Главният прокурор нареди акция "Бяло" в цялата страна, полицаи тарашат наред за...

Във връзка с това прокуратурата от месеци извършва анализ по мое разпореждане на досъдебни производства, свързани с разпространение на наркотични вещества около училищата, с оглед активизиране на работата на тези дела и постигане на резултати, каквито българските граждани очакват.

Повече от месец се създава и координация по места със структурите на МВР по места за постигане на реални резултати.

Във вчерашния ден разпоредих на административните ръководители активизиране на работата по досъдебни производства на производство в прокуратурата в съдействие и координация на министерството на вътрешните работи и предприемане на необходимите действия за привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани достатъчно доказателства по чл. 219 за виновността им.

Допълнително от съответните административни ръководители бях възложени проверки на МВР, с оглед реализиране на техните правомощия по разкриване на престъпления.

В прокуратурата е създадена организация за бързо и приоритетно извършване на разследване на случаи, които бих нарекъл нови и които ще констатира и разкрие МВР в днешния ден, в съответствие със своите правомощия.

Първо в БЛИЦ! Горещи СНИМКИ от акция "Бяло", има десетки арестувани

Приоритетно в координация с МВР активно се пристъпва към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространение на наркотици по дела на производство както на МВР, т.е. разследвани от разследващи полицаи, така и от следователи. В рамките на следващите дни прокуратурата ще предостави данни за резултатите от провеждащата се акция.

До колкото ми е известно от министъра на МВР в рамките на правомощията на самия министър е разпоредена и специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Прокуратурата приоритетно днес и следващите дни ще работи по случаите, които установят колегите от МВР.

Дали някой представител на институция в държавата харесва или не някой, който стои на чело на този институция основната цел е покриване на очакванията на българските граждани“, завърши Гешев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук