Над 10 000 кучета скитат из улиците на големите градове в страната, показа проверка на в. „Монитор“. Най-много бездомни животни има в Русе, където бройката е над 4000, а в столицата уличните песове са 3844.

Данните за Русе са от преброяване, извършено от неправителствени организации за защита на животните. В града има общински приют за безстопанствени животни, създаден през 2004 г. В началото е само с 15 клетки, но през годините се разраства и в момента разполага с 300 клетки за кучета и 15 – за котки. За периода от октомври 2016 г. до септември 2017 г. служители на приюта са заловили 913 кучета и са кастрирали 465. Общо 331 са върнати на местата, които са обитавали преди. Евтаназират се единствено неизлечимо болните животни, и то след провеждане на необходимите изследвания и решение на комисия, като годишно се евтаназират между 10 и 15 такива кучета.

В столицата в последните години се наблюдава спад на безстопанствените песове. „Доста хора ми се обаждат и казват, че в сравнение с преди 5 години доста е намаляла популацията на бездомните кучета. Причините за това са кастрацията и контролът върху осиновителите и собствениците от наша страна, съгласно нашите компетенции. Ние сме си поставили като мисия да говорим за отговорното отглеждане на домашни любимци. Уличните кучета не са дошли от небето. Първото улично куче е било нечий домашен любимец“, коментира шефът на столичното общинско предприятие „Екоравновесие“ Веселин Асенов. Най-много са бездомните кучета в „Панчарево“, „Нови Искър“ и „Люлин“. Във втория по големина град в България - Пловдив, уличните кучета през миналата година са били 675, а две години по-рано техният брой е бил 785. Около 400 са пък безпризорните скитащи кучета по улиците и кварталите на Стара Загора в началото на 2018-а, показва справката на шефката на общинския приют Полина Георгиева, която е категорична, че по-голямата част от четириногите са без чипове и не са подлагани на кастрация. Причината е в неспиращото изхвърляне на новородени домашни любимци от стопаните им. Приютът в източния край на града на липите разполага с капацитет за отглеждането на 50 животни. В средата на февруари там има 60 питомника, за които се грижат 4-ма души, а други двама се занимават със залавянето на безпризорни и евентуално опасни кучета по сигнал на граждани. Традиционно бюджетът на институцията е в рамките на 100 000 лв., които по принцип са недостатъчно за справянето с проблема.

В морската столица безстопанствените кучета са 630 според данни на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“, която има грижата да следи и регулира популацията им. В началото на февруари т.г. броят на кучетата, прибрани от улиците на Варна и обитаващи общинския приют за безстопанствени животни в близкото село Каменар, е 119.

Единственият по-голям град, успял да се справи със скитащите псета, се оказва Бургас. По данни на общинските власти такива отдавна няма. Причината е освен в кампаниите за осиновяване на кучета, които се провеждат всяка година, и в акциите за безплатно чипиране на домашни кучета. Идентификационният чип помага при загуба на кучето да бъде намерен собственикът му и да му бъде върнато, но също и за намаляване на популацията на бездомните кучета при недобронамерено пускане на свобода на четириногото от собственика. В този случай собствениците се издирват чрез данните в чипа и им се налагат санкции. В резултат на периодичните кампании до момента са чипирани над 2000 кучета. Данните сочат, че само за последните 4 години над 700 бездомни кучета са намерили свой стопанин и нов дом.