Това, което реши ЕК и се направrи като промяна на финансовия регламент. От 1 февруари всички разходи по пандемията са допустими разходи по европейските фондови. Нито един допълнителен лев няма локация към България. Това заяви от трибуната на НС финансовият министър Владислав Горанов по време на заседание на Комисията по бюджет и финанси. 

"Факт е, че има гъвкавост и активно работим с всички управляващи органи. До половин милиард са блокирани, за да бъдат посрещащи средства след кризата. Тези кризисни действия се вземат в последните 2-3 седмици", обясни министърът на финансите.  

"Гъвкавостта е въпрос на приоритет. Имаме половин милиард, засега грубо казано "остърган". За съжаление, ресурсът на който можем да разчитаме от Европа е непроменен. Нека да си дадем няколко дни и да видим действително колко хора ще се възползват от мярката за бизнеса. Много хора няма да могат да запазят бизнеса си. Усилията ни трябва да бъдат насочени към тези, които имат желание и възможност", заяви Горанов. 

Той подчерта, че доходите на 3 милиона души зависят от правителството и държавата и тънкия баланс между подкрепата на заетостта и бизнеса е отговорност на всички. 

"Нека си дадем 2-3 седмици, за да видим как работят сегашните мерки и все още не можем да видим проявлението на стопанската криза. Най-засегнати бяха тези, които направо затвориха. Има заведения, които бързо се адаптираха, но повечето загубиха 70-80% от оборота си. Мярката я насочваме към тези бизнеси, които виждат перспектива. В тази криза безработицата ще нарасне, но трябва да съхраним финансовия капацитет на националните системи", каза още финансовият министър.  

"Нека да видим какво ще е проявлението на кризата, за да може във второто полугодие, или още септември, да помислим. За две седмици предложихме мерки, които се измерват в порядъка на около 2% от БВП. Всяка аналогия със САЩ и Германия, не сме чак толкова дорасли, за да се мерим със световни икономики", допълни той. 

Горанов подчерта, че е важно правителството да има ликвидност на положение.

"Правителството е единственият кредитор на последна инстанция. Предложената стратегия е правилната за този момент. Дано нашите разчети да са консервативни и да не се налага актуализацията да заема още по-негативни параметри", завърши той.  

"Имам намерение да предложа контролните функции да бъдат поети от НАП. Извънредната ситуация отлага за кратко тези мои планове, но скоро ще направя предложение за по-добър контрол над хазартните игри.