Бившият легионер от тополовградското село Орешник Иван Пачелиев излиза от ареста под гаранция от 5000 лева. Това реши днес тополовградският районен съд. Мотив за искането за промяна на мярката за неотклонение бе влошеното му здравословно състояние – луксацията на ръката, получена при задържането му през февруари.
Пачелиев, който е служил 4 г. във Френския чуждестранен легион, бе задържан през февруари, когато се барикадира в дома си в Орешник и според обвинението е стрелял срещу полицаи. Бившият легионер обаче отрича това, съобщава haskovo.net.Повдигнати са му две обвинения. Едното е, че на 19 февруари в село Орешник употребил заплашване, възпроизвеждайки изстрел във въздуха с огнестрелно оръжие и насочвайки го към полицейски служител, с цел да принуди него, колегите му и кмета на селото, да пропуснат нещо по служба – да снемат сведения от обвиняемия и да му съставят протокол за предупреждение. Тогава служители на ГДБОП го търсили по преписка на Софийска прокуратура във връзка със заплахи. След барикадиране в жилището си, за ареста му бяха мобилизирани 80 полицаи от различни подразделения на МВР.

Второто обвинение за държане на взривни вещества, оръжия и боеприпаси - 3 ръчни гранати, барут, възпламенители, запалка за ръчна граната, 4 пушки и боеприпаси за тях, без да има надлежно разрешително.

Преди да започне съдебното заседание за промяна на мярката му днес в Тополовград се събраха десетки негови приятели и познати, които скандираха, че е невинен и настояваха да бъде освободен от ареста.