Градовете по света изключват светлините си в събота за Часа на Земята, като тазгодишното събитие подчерта връзката между унищожаването на природата и нарастващите огнища на болести като COVID-19, съобщи АФП.

 В 20:30 ч. силуетите на азиатските мегаполиси от Сингапур до Хонконг потъмняха, както и забележителностите, включително оперния театър в Сидни.

Годишното събитие призовава за действие по отношение на изменението на климата и околната среда, а тази година организаторите заявиха, че искат да подчертаят връзката между унищожаването на природния свят и нарастващата честота на болести - като COVID-19 - които се пренасят от животни на хора.

Експертите смятат, че човешката дейност като широко разпространено обезлесяване, унищожаване на местообитанията на животните и изменението на климата стимулират тази тенденция и предупреждават, че може да възникнат повече пандемии, ако нищо не се направи.

„Независимо дали става въпрос за по-малко риби в океана и реките, изчезващи гори или по-широка загуба на биологично разнообразие, нараства доказателството, че природата е в свободно падане“, каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF, който организира Часът на Земята.

И това е заради начина, по който живеем живота си и управляваме икономиките си. Защитата на природата е нашата морална отговорност, но загубата й също така увеличава нашата уязвимост към пандемии, ускорява изменението на климата и застрашава нашата продоволствена сигурност, припомня БГНЕС.

В Сингапур хората на брега наблюдаваха как небостъргачите притъмняват, а в близкия парк Gardens by the Bay група скулптури с футуристично изглеждащи дървета са изключили светлините си.

Часът на Земята е за „повече от просто спестяване на енергия, то е повече за да си припомним въздействието ни върху околната среда“, каза Иън Тан, 18-годишен, пред АФП в парка.

Но той не беше убеден, че събитието, което се провежда от 2007 г., е раздвижило нещата в правилната посока.

"Един час не е достатъчен, за да си спомним, че изменението на климата всъщност е проблем - всъщност не гледам (на Часа на Земята) като на нещо много значимо", каза той.

В Хонконг хората на наблюдателните пунктове над града гледаха как светлините угасват по натъпканите един до друг небостъргачи, докато в южнокорейската столица Сеул историческата порта Намдемун потъмня.

В Тайланд ултрапопулярният мол CentralWorld в Банкок отмерваше времето до 20:30 ч., преди външните му стъклени дисплеи да потъмнеят за един час - макар че вътре търговският център изглежда работеше както обикновено.

Други забележителности, които трябваше да изключат осветлението, за да отбележат Часа на Земята, включват Айфеловата кула, Колизеума в Рим и Бранденбургската врата в Берлин, казват организаторите.