Началото на април е, а във въздуха в София вече се носи аромат на пролет и… предсрочни избори. А стартът на предизборната кампания, макар официално да не е даден, започна с любимия прийом на олигархията у нас – манипулацията.

Така в последната петъчна вечер на март се появи текст, публикуван от иначе авторитетната агенция „Франс прес“, но писан в София, който има за цел да внуши не само на читателите, но и на хората зад граница кои са „добрите“ и кои  - „лошите“ в предстоящата кампания. 

Стар почин на сенчестите икономико-политически кръгове в страната, които по комунистически модел се опитват чрез доноси да си осигурят подкрепа у нас и по-конкретно за акушираните от тях играчи на политическата сцена.

Защото, както показаха едни изтекли преди почти 10 месеца записи от заседание на „Продължаваме промяната“,  без „ала-бала с президента“ и изборни машинации , гласовете, които коалицията ПП-ДБ е щяла да събере на вота миналата година „е под 7%“.

И това много притеснява олигарсите. Особено тези, на които - по думите на председателя на ДПС Делян Пеевски, съпредседателят на ДБ Христо Иванов е обещал да им инсталира главен прокурор и още няколко пешки по върховете на Темида. Но за това след малко. Сега да погледнем към самата „олигархия“ и поредният й опит да манипулира аудиторията у нас и зад граница.

За целта в авторитетната чуждестранна медия се пуска писан в София анализ, в който се поставя като акцент, че до изборите се стига, не заради политическите амбиции на ПП-ДБ за повече власт и постове, а защото имало „разногласия относно провеждането на съдебните реформи“.

В текста съществува и напълно лъжливото изречение „бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше политическия живот в България в продължение на почти десетилетие, преди да бъде принуден да напусне след масови антикорупционни протести през 2020-а година“.

Всъщност кабинетът „Борисов 3“ изкара пълния си мандат до април 2021 година, когато бяха проведени редовни парламентарни избори. А антиправителствените протести доведоха единствено до формиране на нови политически субекти като „Продължаваме промяната“, които влязоха във властта, след като лидерите им Асен Василев и Кирил Петков участваха в първото служебно правителство на президента Румен Радев.

В материала присъства и друг абсолютен фейк: "Едно от предизвикателствата пред бъдещото правителство ще бъде да избере нов главен прокурор на мястото на отстранения негов предшественик. Според експерти Борисов цели да запази статуквото, като същевременно възпрепятства реформите и разследванията на ендемичната корупция - с помощта на депутата Делян Пеевски.

Великобритания и Съединените щати наложиха санкции на бившия медиен магнат Пеевски заради обвинения в корупция. Главно това несъгласие по отношение на съдебните реформи провали преговорите“. 

Всъщност Пеевски и групата на ДПС бяха в основата на провеждането на съдебна реформа, но истинска такава - в полза на хората, а не на олигарсите. За разлика от ПП-ДБ. По време на преговорите за ротация на правителството стана публично ясно, че ПП-ДБ настояват да инсталират свои хора по върховете на съдебната власт, които да работят в полза на олигарси като Иво Прокопиев и кръга „Капитал“.

Така, само преди месец, вицепремиерът Мария Габриел (за ужас на ПП-ДБ, които единствени са свикнали да имат достъп до чужденците) събра посланиците на ЕС и САЩ и им показа нагледно как точно ПП-ДБ си представят съдебната реформа и антикорупционните промени у нас.

И която беше описана в едно интервю на новата звезда на „реформата“ в Темида – скандалната съдийка Владислава Цариградска така: „Съдебна система, при която главен прокурор е Андрей Янкулов (част от екипа на „Антикорупционния фонд“, правил журналистическо разследване за Мартин Божанов-Нотариуса), правосъден министър да е Мирослава Тодорова (бивш председател на ССБ), а Нели Куцкова (също бивш председател на ССБ) – шеф на КПКОНПИ.

С някои добавки това би била и моята подредба, но освен, че си представям Андрей Янкулов главен прокурор, си представям и да съм негов заместник“.

Затова едва ли им изненадани, че Пеевски попари мерака на Иванов за „делкане“ на над 80 изборни длъжности с мандати от над 5 години в регулаторите и на 25 поста по върховете на Темида.

Всъщност борбата с олигархията бе и лайтмотивът на последните 5 парламента в страната, но единствените, които се осмелиха да бръкнат надълбоко в тази тема бяха именно ДПС и Пеевски.

Благодарение на неговите усилия в страната бяха приети редица съществени за реформите законодателни промени, въпреки, че днес ПП-ДБ се опитват да се кичат с тези успехи. Реално у нас всички са наясно, че без Пеевски като основен двигател тези промени нямаше никога да видят бял свят.  

На този фон е важно да се добави още един факт – част от българската секция на Агенция "Франс прес" е кадърът на Иво Прокопиев Росен Босев, който дълги години беше рупор на сенчестия бизнесмен в изданието му „Капитал“. Към днешна дата и по стария прийом на кръга „Капитал“ Босев е пратен на задгранично прикритие като „факт чекър“ (бел.р. от английски – човек, който проверява фактите). Но не за да разкрива истината, а за да може да диктува дневния ред в страната чрез пробутване на манипулации. 

Верен партньор на Прокопиевите медии е и един от основните източници на манипулациите, на които е базирана статията в Агенция „Франс прес“ – политологът Теодор Славев, който е автор на „Дневник“ и старши анализатор в Българския институт за правни инициативи, чийто бивш програмен директор е Христо Иванов.

Разбира се, нито връзките на Босев с Прокопиев, нито тези на Славев с разградския енергиен бизнесмен и протежето му в политиката Христо Иванов са споменати в статията, защото тогава ясно би лъснала манипулацията. 

В същото време за кръга около Прокопиев е много важно да имат излаз зад граница, за да могат да пускат доноси срещу неудобните им в България стана ясно още в началото на преговорите за ротация. Тогава зад изпуснатата фраза „Ники иска да пътува“, от ПП признаха, че търсят пост за досегашния си премиер Николай Денков, чрез който той да може да се изявява в полза на партията си на външно-политическата сцена.

Днес е ясно, че „Ники скоро няма да пътува“, а Прокопиев е започнал да вади на сцената обичайния си арсенал от лъжи и клевети, за да успее да победи в играта на фейкове, която сам е изградил. И понеже кампанията се очертава доста гореща (най-вече заради проучванията, които сочат пълен крах на ПП-ДБ на предстоящия вот), явно публичното пространство ще бъде залято с много лъжи и манипулации.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук