За последното денонощие в Германия са били регистрирани 289 нови случая на зараза с коронавирус. Това сочат данните на германския институт "Роберт Кох", цитирани от "Дойче Веле".


Вече няколко поредни дни новозаразените са под 500. Общият брой на случаите на зараза в страната са 178 570. По преценки на експертите от "Роберт Кох", 161 200 от тях са оздравели, а това представлява около 90% от всички заразени. Смъртните случаи в Германия са 8257. 

Абсолютните числа обаче не са най-важните, когато става дума за това дали въведените от правителството мерки действат. По-важни са следните параметри: процентното покачване на новозаразените в сравнение с предходния ден, скоростта, с която се удвоява броят на новозаразените, както и коефициентът на репродукция.

Всички те в момента изглеждат добре. В неделя, 24 май, коефициентът на репродукция в страната е бил 0,83, което означава, че средно един заразен предава заразата на по-малко от един човек. Или 10 заразени предават заразата средно на 8,3 души. Целта е чрез спазването на социална дистанция този показател да бъде намален още повече.

Ситуацията в отделните федерални провинции
Според данните на "Роберт Кох", в пет провинции през последното денонощие няма регистрирани нови случаи на зараза. Става дума за Шлезвиг-Холщайн, Саксония-Анхалт, Долна Саксония, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания. В останалите числата изглеждат така: Баден-Вюртемберг - 32 нови заразени, Бавария - 120 нови случая, Берлин - 5, Бремен - 13, Хамбург - 3, Хесен - 8, Северен Рейн-Вестфалия - 75, Райнланд-Пфалц - 6, Саарланд - 3, Саксония - 10, Тюрингия - 14.

Поради ниския брой новозаразени министър-председателят на Тюрингия Бодо Рамело планира на 6 юни да отмени ограниченията, наложени от правителството. Според него добър аргумент за това са прогнозите от март, според които днес в Тюрингия можело да има 60 000 заразени.

"В момента общият брой на заразените при нас е 245", казва той. "Суровите мерки бяха успешни, но сега сме длъжни да преминем към реалистични действия", добави още той.

Рамело смята да отмени задължителното носене на предпазна маска, ограниченията за контакти и тези за дистанция от 1,5 метра. Те ще бъдат заменени с регионални правила, около които обаче още няма яснота.

Според премиера на Мекленбург-Предна Померания Лоренц Кафие, където вчера е нямало нито един нов случай на зараза, "подобно решение е твърде прибързано". И според министър-председателя на Баден-Вюртемберг Томас Щрьобл, опасността още не е преминала, затова "трябва да сме много внимателни с разхлабването на мерките. Не бива да залагаме на карта постигнатите успехи срещу пандемията", казва Щрьобл.

Ограниченията в Германия важат до 5 юни
Засега в Германия мерките, наложени от правителството, важат до 5 юни. Очаква се в началото на юни Меркел отново да обсъди ситуацията и нуждата от ограничения с отделните федерални провинции.

През последните дни в Германия беше съобщено за няколко нови случая на масови зарази. По време на служба в една баптистка църква във Франкфурт са се заразили над 107 души. Има и няколко случая на инфекции след посещение в ресторант. Така например в окръг Леер десет души са тествани положително за коронавирус след посещение в ресторант, чийто собственик също е бил заразен.