Някои хора са се престарали и са заблудили съответните органи и институции, обяснява в интервю за "Стандарт" днешните си перипетии с правозащитните органи бизнесменът Христо Ковачки. Той твърди, че се чувства нормално: "Още повече обичам България след това, което ми се случи днес".
- Г-н Ковачки, в какво настроение ви намирам?
- Нормално се чувствам. Още повече обичам България след това, което ми се случи днес.
- Как си обяснявате повдигането на обвиненията?
- Мисля, че някои хора са се престарали и са заблудили съответните органи и институции. И поради тази причина се получи ефект, който, да се надяваме, че ще може да покажем по всички повдигнати обвинения да се оправдаем. Искам колкото се може по-бързо да приключи събирането на доказателства, за да може българският съд да реши. И аз съм сигурен, че ще бъдем оправдани.
- Казахте, че 300 хил. лева е рекордна гаранция. Събрахте ли вече парите?
- По моята данъчна декларация толкова са ми доходите за миналата година. Така че вероятно от някоя от фирмите, които управлявам или съм собственик, ще взема парите.
- Как си обяснявате, че по обвинение за сериозни суми сте разпитван само 15 минути?
- Разпит не е имало реално. Връчиха ми обвинението и това беше. Бях неподготвен и не знаех какво да кажа.
- Наясно ли сте какви документи са търсили в офисите ви?
- Не. Не знам на основата на какви документи ми е повдигнато обвинението и какво са търсили в офисите.
- Къде ви задържаха?
- Обадиха ми се по телефона и ме помолиха да отида в ГДБОП.
- И вие отидохте сам?
- Да.
- Връчиха ви обвинението и ви пуснаха?
- Да.
- Ще окаже ли акцията проблеми на бизнеса ви?
- Сигурно ще имаме бизнес партньори, които ще се замислят дали да продължат да работят с човек, на когото е повдигнато обвинение. Искам да се обърна към всички хора да гледат позитивно на развитието на България и да се борим заедно тя да стане по-хубава държава. И да не се отчайват от някакви дребни трудности като това, което на мен се случи. Може да се случи на всеки. Никой не е застрахован да сбърка, важното е позитивно да гледаме.
- Преди дни поканихте институциите да дойдат в офисите ви и да проверят бизнеса ви. Затова се понесе слух, че сте били предварително уведомен за разпита в ГДБОП. Така ли е?
- Ако знаех, че това ще се случи днес, щях публично да го обявя. Щях да реагирам по съвсем различен начин.
- Политическа поръчка ли е случилото се, или настъпихте икономически интереси на конкуренти?
- Не ми се иска да мисля, че е политическа поръчка. Не искам да живея в държава, в която политически въпроси се решават така. Мисля, че по-скоро е заблуда и има подведени хора.
- Кои са тези хора?
- Хора в институциите. Тези, които са вземали решения и са повдигнали обвиненията. На някой може би много се е искало да се направи такъв показателен акт, може би заради това.
- Смятате ли, че е демонстрация пред Брюксел - да покажем, че разследваме крупни бизнесмени?
- Ако това помага на България, аз съм готов да изтърпя много такива проверки, да ми бъдат повдигнати още много обвинения. Защото основното, заради което трябва да се борят нашите политици, е просперитетът на държавата. Всеки трябва да помогне тази държава да се развива добре.
- А защо е избран точно сега моментът да се случи това?
- Не мога да кажа. Аз лично бях много изненадан от това, което се случи, и предявените обвинения. Сложно ми е. Аз самият се опитвам да анализирам постоянно това, което се случва около мен, но не съм успял досега.
- Притеснен ли сте за сигурността си и за тази на семейството ви?
- Не, не съм притеснен. Това, че идват да те проверяват вкъщи и да ти ровят във вещите - приемам го философски. Като някакво необходимо зло, което човек трябва да изтърпи, за да стане нещо по-хубаво.
- Не виждате ли политически мотив? Все пак атаките започнаха след създаването на партия ЛИДЕР, която вие подкрепяте, и коалицията "Напред". Преди месец пък бе спрян природният газ на вашите топлофикации.
- (Смее се) Ако спрат газоподаването на София, ще стане страшно. Сигурно затова са избрали по-малката злина - да спрат на някои от по-малките градове. Мисля, че не са свързани двете събития.
- А не се ли демонстрира активност пред ОЛАФ, европейските институции по този начин?
- Не ми се струва, че трябва да правим поклони и да показваме прекалено усърдие на европейските институции. Трябва да има правда, да се види истината. Какво значи те да бъдат доволни? По този робски начин на разсъждаване няма далеч да стигнем. Ние сме свободни хора, част от ЕС. Толкова, колкото имаме ние права, имат и всички други членове. И трябва да се борим България да стане една прекрасна държава.
/БЛИЦ