Прави ли се опит чрез скандала с апартаментите, фирми на издателите на Икономедия Теодор Захов и Иво Прокопиев да вземат бизнеса на Артекст ? Този въпрос зададе пред камерата на Канал 3 юристът Марин Киров, в коментар за договора за заем от милион и 200 хиляди лева, който дружество на Захов е отпуснал за строителството на "Златен век’. Някои клаузи в документа повдигат въпроси. Затова медията потърси професионално тълкование.

Накратко историята – един от собствениците на Капитал – Теодор Захов, по неведоми пътища отпуска кредит от милион и 200 хиляди лева на  “Артекс” за строителството на скандално известния небостъргач Златен век. Лихвеният процент не е толкова изгоден – 6%. Според юристите взимането на заем в такъв размер от небанкова институция не  е често срещана практика у нас.

Задават се въпроси защо въобще теглиш такъв кредит от такъв човек, ако ще трябва да го върнеш толкова експресно, толкова бързо, каква е цената на този кредит. И как така изведнъж едно представено за проспериращо дружество във медийното пространство се оказва  зависимо от подобен вид кредитиране. Така че тук, според мен, компетентните органи трябва много адекватно да се намесят. Сумата е доста голяма за заем от небанкова институция. Проблемът тук според мен не е дали говорим за престъпление по НК,по член 252 , т.н лихварство или говорим за обикновено административно нарушение, каза юристът Мартин Киров. 

Освен това договорът е сключен при доста интересни условия. Едно от тях гласи,  че солидната сума трябва да бъде върната в срок до 3 дни при " настъпването на необичайни събития, които биха могли да застрашат надеждността на заемателя”  "Артекс” и безупречната му репутация ".  Странно съвпадат и други два факта -  скандалът "Апартаментгейт”  избухва непосредствено преди да изтече срокът за погасяване на дълга от 2018-а.

"Проблемът и тези съмнения идват именно от това, че заема е отпуснат от издатели на медии, задават се въпроси това някаква скрита форма на реклама ли е, на поддържане на този бизнес, или пък това сега някаква атака за взимане на този бизнес ли е. По-големият проблем е, че всъщност тази ситуация е това, което на практика в България имаме като претендиращи за свободи медии. Ние наблюдаваме айсберг – на повърхността имаме едни хора, които са приватизирали темата за съдебната система,за справедливостта, за борбата с корупцията. Те претендират за свобода на медиите, но всъщност покрай тях винаги има низ от случайности", каза Марин Киров. 

В началото изданията на Иво Прокопиев и Теодор Захов пишат хвалебствени слова за небостъргача, за който са отпуснали заем, и го описват като "място на боговете”. Изведнъж обаче те правят рязък завой и сградата вече се описва като   "небостъргач, който още се окаже златен”. А после започва и сагата Апартаментгей, в която главно действащо лице се оказва именно фирма Артекс, чиято репутация определено е подложена под съмнение.  

Част от тези лица са разследвани и за приватизационни сделки, тяхно имущество е запорирано от КПКОНПИ , сега пък друга част от тях кредитират строителен бизнес, който веднъж е добре отразяван в техните медии, после някак си се обръща темата на разговор. Нещо подобно наблюдавахме и в случая КТБ. Ако си спомняте същата медия, всъщност така да се каже започна медийното отразяване на разграбването на КТБ и тогава също имаше и съмнения дали това не е някакъв вид трейдърство. Над тези медии, над тези лица, над техните политически приятели, приятелите им в съдебната власт, не че се разпъва чадър, а има един страх да се започне реално разследване срещу тях. Защото виждате какво стана , когато антикорупционната комисия запорира имущество н г-н Прокопиев, веднага започнаха атаки. Същото се случва всеки път когато ВСС потърси някаква отговорност от г-н Панов, коментира юристът Марин Киров. 

Преди дни пред камерата на Канал 3 Теодор Захов потвърди, че негова фирма е отпуснала кредит за строежа на Артекс. Не стана съвсем ясно обаче защо и как позицията на управляваните от него и Иво Прокопиев медии сменят позицията си относно строежа. Канал 3 пусна официално искане за интервю и със собствениците на Артекс. Засега обаче отговор няма.