Какво е да удариш джакпот, като си търсиш квартира? Птичето на късмета кацна на рамото на четирима айти специалисти, които се уредиха с прекрасна вила край София. 

След дълго обикаляне по различни квартали, където им предлагали смрадливи апартаменти на безбожни цени, приятелите попаднали на обява за къща на два етажа с двор и басейн в едно от предградията на столицата, което се слави с чистия си въздух. Вилата, която е обзаведена, има климатици и камина, се давала под наем само за 1000 лева.


А основната цел на собствениците не била голямата печалба, а да намерят читави квартиранти, които да пазят и да се грижат за имота. Подобен случай обаче е въпрос на голям шанс, твърдят брокери. 

Справка по сайтовете за имоти под наем показа, че хазяите в София искат между 880 и 1200 лева за твустайни и тристайни апартаменти в центъра и в кварталите „Лозенец”, „Изток”, „Гео Милев” и „Манастирски ливади”.  

Но дори и да са прилично обзаведени и в добро състояние, тези жилища не могат да се сравняват с простора и удобствата на къща с двор в полите на планината. Пък и там е зелена или синя зона, което означава, че наемателите с коли ще трябва да си купят съответната градска винетка.

Обявите показват, че за една стая в апартамент с хазяи се иска наем от 100 евро, а едностайните са от 250 евро в Зона Б5 до 300 евро в Студентски град.  

През септември е най-голямото търсене на квартири заради началото на академичната учебна година, когато в София идват много студенти първокурсници. Най-евтино е в кварталите „Овча купел” и „Люлин”, показват данни на агенцията за недвижими имоти „Адрес”.

Според брокери на имоти наемните цени значително са се вдигнали през последните години в София, като в някои ĸвapтaли pъcтът нaдвишaвa 20% нa гoдишнa бaзa.

В много от случаите обаче завишаването на цените не е обосновано от състоянието на имота и от търсенето, а собствениците се ръководят от икономическия ръст и по-високите доходи в столицата, за да искат повече пари.

Но пocĸъпвaнeтo нa нaeмитe, зaeднo c ниcĸитe лиxви пo ĸpeдититe, oтдpъпвaт ĸлиeнтитe oт тoзи пaзap и ги пpeвpъщaт в бъдeщи ĸyпyвaчи, е мнението на брокерите от агенциите за имоти.