Същинска мелодрама предстои да се развие през тази седмица. И няма как да е иначе, след като са замесени – позабравена манекенка, обвиняем бизнесмен, скъпоплатена адвокатка, поръчкова фондация и публични фигури, сред които - бивш премиер, главен прокурор и спецсъдия.

Става въпрос за поредното „разследване“ на т.нар. фондация „Антикорупционен фонд“. Да, няма лъжа и измама, а само „истина“, макар в случая тя да се базира на твърдения от типа: ЕЖК – Една Жена Каза.

Известно е, че основната задача на „Антикорупционния фонд“ е да служи като чадър на обвиняеми и подсъдими срещу разследващите ги прокурори. Същевременно, през годините организацията, в която основните лица са свързани с оправдания от спецсъда бизнесмен и издател Иво Прокопиев, активно се стреми да атакува държавното обвинение. И понеже за последното трудно се намират аргументи, а още по-малко факти и доказателства, то на аудиторията се предлага пореден епизод от типа на „Съдебен спор“, но не с водещ Жоро Игнатов.

БЛИЦ първи разкри, че в последните месеци Ивайла Бакалова е приела да участва в схема, с която да се опита да провали делото срещу своята актуална половинка – Веселин Денков, известен като Весо Брадата. На 1 септември 2020 г. Денков и Бакалова бяха арестувани на границата при прибирането им от Италия през Сърбия.

Весо Брадата, за когото има множество публикации, че е управлявал част от ресторантьорския бизнес на беглеца от правосъдието Васил Божков, е обвиняем за участие в престъпна група за изнудване и рекет чрез лихварска дейност. Заедно с Брадата по делото са разследвани – баща и син Ивайло и Сашо Георгиеви – Пифовете, Жоро Тениса и още представители на ъндърграунда. В момента Весо Брадата е на свобода, но след отстраняване на нередности, скоро се очаква делото срещу ОПГ-то да стартира пред Специализирания наказателен съд.

За да дискредитира съдебния процес срещу Денков, Бакалова е записвала без тяхно знание разговорите си с различни адвокати, общото между които е, че често се явяват пред спецсъда по дела, но на други клиенти. Като повод за срещите си със защитниците, Бакалова излагала желание да се възползва от техните услуги. Нещо, което е повече от странно, защото защитата на Денков бе поета още след неговото задържане от известната адвокатка Ина Лулчева.

В крайна сметка Ивайла Бакалова дава записите с разговорите с адвокатите на… т.нар. „Антикорупционен фонд“, който прави цял епизод от „Съдебен спор“. И забележете – близките до Прокопиев служители на фонда включват във видеото и адвокат Лулчева, която защитаваше ексминистъра Трайчо Трайков по делото, по което заедно с Прокопиев и Симеон Дянков бяха оправдани неотдавна.
 
Целта на „съдебния спор“ на антипрокурорския фонд е еднозначна – представянето на спецправосъдието като поръчково. За целта вече бяха пуснати откъси, в които мъжки глас твърди, че главният прокурор Иван Гешев много държал Весо Брадата да понесе отговорност за деянията, по които е обвиняем. За цвят е замесено и името на шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев, а пък зад разследването стоял лично Бойко Борисов.


Освен, че доказването на подобни твърдения е невъзможно, едва ли набедените дори могат да си представят какви абсурди се коментират в адвокатските и криминалните среди по техен адрес, както и какви думи им се преписват. Няма значение какви са фактите и дали изобщо има доказателства, важно да се атакува Гешев, защото е неудобен на Прокопиев и други олигарси, да се атакува предизборно Борисов, а близките до Васил Божков да се изкарват „жертви“ на спецсъдилищата и спецпрокуратурите, които пък обезателно трябва да се закрият от следващото Народно събрание.

„Кошаревските“ свидетелства въобще не се нуждаят от коментар, но такъв несъмнено е нужен по отношение присъствието в жълтеникавия „съдебен спор“ на адвокат Ина Лулчева, която само преди седмица бе избрана за член на новия Висшия адвокатски съвет.


В поредната поръчкова акция, от идеологично близкия до Лулчева „Антикорупционен фонд“, подложени на уронване на доброто им име се оказват адвокати, които не са подозирали, че са обект на нерегламентирано записване.

Лулчева изглежда, че не вижда нищо нередно в това колегите й да бъдат употребени в нечиста схема. Освен това, техните права са нарушени, защото по закон – никои не може да бъде записван или заснеман против волята му. Излиза, че вместо да брани интереса на колегите си от адвокатурата, Лулчева участва в активни мероприятия, в които защитници биват обект на шантаж и натиск.

Преди месеци от „Антикорупционния фонд“ ползваха за свидетел Димитър Ламбовски, скандално известен някогашен депутат от НДСВ, свързан с един от олигарсите на Прехода. Сега от антипрокурорската фондация са решили да надградят, като в поредната си атака срещу държавното обвинение вкарват в употреба позабравената манекенка Ивайла Бакалова, слабост на покойния Илия Павлов. БЛИЦ предлага на близките до Прокопиев „активисти“ от АКФ при следващото си активно мероприятие срещу спецправосъдието, да вземат да снимат Митьо Очите или Емо Крокодила. Тогава може и да им се получи.