Договор за наем между държавен фонд "Земеделие" и обект в Силистра се изпари от архивите на фонда, предаде репортер на БЛИЦ. Документът е бил поискан от магистрата Попов, прокурор по делото срещу бившия изпълнителен директор на фонда Асен Друмев в Софийският районен съд.

Адвокатите на подсъдимия разполагат само с копие и никой в залата не можа да обясни защо оригиналът на важното доказателство липсва. Адвокат Лулчева заяви пред БЛИЦ, че самият договор не е изчезнал и той ще излезе отнякъде. Документът е налице в Службата за вписванията, но оригиналът, който трябва да се съхранява в Държавен фонд “Земеделие” е неоткриваем.
Асен Друмев е изправен пред районния съд за документни нередности при сключване на договори за наем на фонд "Земеделие", който е наел сгради в Силистра, Разград Пловдив. До този момент две поредни заседания се отлагат заради проблеми с документи.
На днешното заседание бяха представени документи по САПАРД, които са поискани от прокуратурата преди много време, но вече са ненужни по делото. И двете страни се чудеха тези доказателства кой ги е искал, като след известен период адвокатите загряха, че обвинителите са поискали справките. Изслушана бе строително-техническа експертиза, представена от Дианка Пандева. Защитата на подсъдимия отбелязаха като нередност факта, че вещото лице, вместо да посети обектите в трите града, е ползвало само снимки, на базата на които свидетелства пред съда. Експертката се оправда с това, че след 2006 година са правени ремонтни работи, затова е решила да се довери на други оценители, които са посещавали конкретните имоти преди подобренията.
Дианка Пандева е използвала помощ от консултантска фирма, която обаче категорично отказала да й се споменава името в съда. Въпреки настоятелните опити на защитата да убеди вещото лице, че е длъжно да съобщи името на тази фирма, то така и не бе обявено. В развилия се скандал адвокатите на Друмев обвиниха член от съдебния състав за пристрастен. По време на съдебното заседание непрекъснато ставаха сериозни спорове между защита и обвинители, по дребни, но формални неща по делото. Юридическо лице от Държавен фонд “Земеделие” предостави на съда приходни сметки за периода 2005-2006 година.
Милан Николов, БЛИЦ