Малко над 10 денонощия са прекарали народните представители на парламентарната трибуна през 2019 година, става ясно от справка, изготвена от НС за „Монитор“. Депутатите са се изказвали по различни теми в продължение на общо близо 250 часа.

В топ 10 на най-разговорливите, които активно участват в разискванията в зала, попадат общо шестима законотворци от ГЕРБ, по един от ДПС и БСП, както и двама от „Обединени патриоти“.


На върха попада шефът на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС, който е говорил пред своите колеги близо 8 часа и половина.

В предишни години класацията се оглавяваше от човек на ГЕРБ и предимно председателят на правната комисия.

Тази година обаче има разместване, което се дължи на факта, че през изминалата 2019-а НС дискутира по редица социални закони, сред които този за социалните услуги, който регламентира ползването на личен асистент от хората с увреждания, както и Кодекса за социално осигуряване относно методиката за изчисляване на пенсията и бюджета на ДОО, където са записани размерите на пенсиите, майчинските и други.

Водеща при тях е винаги ресорната социална комисия която именно Адемов оглавява.

Втора след него се нарежда Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява бюджетната комисия в НС. Тя е говорила от трибуната точно 8 часа и 19 минути. Трета се нарежда нейната колежка Анна Александрова, която е председател на правната комисия и се е изказвала общо 7 часа и 50 минути.

Причината Стоянова и Александрова да са на челните места в списъка на най-бъбривите депутати е, че през оглавяваните от тях две комисии минават повечето от законопроектите, които се внасят в НС.

Именно Стоянова изнесе тежестта при приемането на бюджета за 2020-а, а Александрова - дебатите по промените в Изборния кодекс.

Наред с това през тази година се направиха и редица промени в данъчните закони.

Сред най-бъбривите народни представители са и Евгения Ангелова, Даниела Савеклиева и Пламен Нунев от ГЕРБ, както и социалистът Георги Гьоков със соите точно 6 часа от трибуната и патриотите Искрен Веселинов и Павел Шопов, които на свой ред са се изказвали по близо 5 часа и 20 минути.

От шефовете на парламентарни групи след Искрен Веселинов, който е съпредседател на ОП, най-много е говорила Даниела Дариткова от ГЕРБ, която е и председател на здравната комисия и заковала хронометъра на 4 часа и 39 минути.

Оказва се, че през 2019 година соцлидерът Корнелия Нинова не вземала толкова често думата, което е разбираемо с оглед бойкота на червените от заседанията на парламента.

Тя се е изказвала малко над 4 часа. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък е говорил и аргументирал тезите на движението общо 2 часа и 5 минути.

Иначе статистиката на НС показва също така, че от януари до декември 2019 година депутатите са внесли общо 1077 въпроса и 55 питания към министри от кабинета „Борисов 3“.