След като по-рано днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил моловете у нас да отворят врати от понеделник, сега се появи още една добра новина. Предстои постепенно и плавно отваряне на детските градини.

"Предстои постепенно и плавно отваряне на детските градини, което до седмица ще бъде факт", това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Важна новина за всички софиянци с малки деца

Той уточни, че много внимателно се следи опитът на страните, които вече са отворили детските градини, но подчерта, че у нас трябва да се отчита и фактът, че немалка част от децата живеят заедно с бабите и дядовците си, което е рисково за възрастните хора.

"До седмица ще имаме някои решения. Предлагат се няколко сценария.

Едното е при редуцирани брой на децата в групите, при препоръки за спазване на мерки. Така че да може родителите, които искат да пуснат децата си на детска градина, да се върнат на работа.

Министър Вълчев каза ще отворят ли детските градини

В момента Министерство на здравеопазването прави анкета за нагласата на родителите - склонни ли са да ги пуснат, при какви условия, ако са по-малко на брой, колко да са в група. Всичко това много внимателно преценяваме", поясни директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, цитиран от Фокус.

Проф. Кантарджиев допълни, че до края на годината може би ще имаме положителни данни за прилагане на ваксина срещу коронавирус. Лошото според него е, ако вирусът претърпи промяна и се наложи ежегодно ваксиниране както е при грипа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!