Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов дават извънреден брифинг в Министерския съвет. Те представят Националния план на България за готовност при пандемия, който се разглежда на днешното правителствено заседание.

"Приехме Националният план за готовност при пандемия. Основните цели са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция. 


Държа да подчертая, че Националният план има общ характер. Това е един основополагащ план, който е необходим за реализирането на всички действия, на цялата държава, при справянето с определена пандемия.

Имаме такъв план за справянето с грипа, в НС представих плана за COVID пандмеията. Такива планове ще бъдат разработени, ако се изправим и пред друга пандемия", заяви министър Ангелов. 

БЛИЦ припомня, че във вторник нови 3 475 случая на коронавирус са установени в България. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната ни за 24 часа се е увеличил спрямо понеделник, когато те бяха 2 814, както и спрямо неделя (739).


Необходимо е да се отбележи за сравнение, че направените PCR теста във вторник са 9 056, докато в понеделник са били 6 825, а в неделя - 1 965.

Лошите новини не свършват дотук. За съжаление през изминалите 24 часа има 153 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Така общият брой на жертвите става 4 188. Припомняме, че вчера бе регистриран нов черен рекорд по брой починали в страната ни за денонощие - 221.

За последните 24 часа излекуваните са 2 435 души. Заболелите у нас вече достигнаха 148 775, активните случаи са 91 587.

Излекуваните общо са 53 000 души. Хоспитализирани са 6 635 души, 493 са в интензивно отделение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ